Nem a robotoké a világ!

Amerikában új biztonsági szabályokat vezetne be a felügyelet, hogy elejét vegye a piacok olyan hirtelen összeomlásának, mint a tavalyi flash crash.

Ugyan első ránézésre nem tűnik túl aktuálisnak, ám bármikor bekövetkezhet egy olyan hirtelen piaci összeomlás amit az automatikus felfüggesztés jelenlegi szabályai sem tudnak kivédeni.

Ezt bizonyította egy múlt csütörtöki esemény, amikor tíz újonnan bevezetett ETF (tőzsdén kereskedett alap) átélte a saját mini flash crashét. Az új alapokra nem terjedt ki az automatikus felfüggesztés biztonsági rendszere, így néhányuk nem kevesebb, mint 98 százalékot esett.

Mi az a flash crash?

A flash crash a nevét az automatikus kereskedőrobotokról kapta, amelyek a másodperc törtrésze alatt adnak vételi és eladási megbízásokat. Ám ha egy adott eszköz árfolyama túl gyorsan megy át az általuk figyelt szinteken, akkor a hirtelen eladásaikkal tovább fokozhatják a káoszt.

Az „igazi” flash crash tavaly május hatodikán volt, amikor a teljes piacot sikerült beborítani néhány perc leforgása alatt, ezer milliárd dolláros átmeneti értékvesztést okozva a piacon, s a hatóságok – bár számos magyarázattal álltak elő – végül beismerték, hogy nem tudni, pontosan mitől következett be az esemény.

Így működik az új rendszer

A piac így már régen várt egy az eddiginél jobban összeállított, a piac irreális kilengéseivel szemben védelmet nyújtó rendszert, s ezt tegnap az amerikai felügyelet, a SEC, be is mutatta a nyilvánosságnak. A „limit up – limit down” névre keresztelt új javaslat az amerikai piacokra bevezetett összes részvényt egy maghatározott ársávon belül tartaná. Az eddigi rendszer lényegében az általa figyelt több száz részvény és ETF kereskedését függeszti fel, amennyiben árfolyamuk egy gördülő öt perces időszakon belül tíz százalékot elérő elmozdulást mutat.

Az új elképzelés szerint bevezetendő ársáv az adott eszköz árfolyamának folyamatosan gördülő ötperces átlagárához lenne kötve. A jelenleg is az automatikus felfüggesztési intézkedés hatálya alá eső részvények és ETF-ek esetében ez 5 százalékos elmozdulás esetén vonná magával a felfüggesztést. Az eddig „korlátlanul” mozgó értékpapíroknál pedig 10 százalékos lenne a maximális elmozdulás limitje.

A SEC bejelentése értelmében ez a sáv a nyitó-, illetve zárószakaszban kétszeresére tágul, valamint az 1 dollárnál alacsonyabb árfolyamú (úgynevezett „penny stocks”) esetében is szélesebb sávhatár lesz érvényben. Az ötperces felfüggesztés akkor lép majd életbe, ha egy termék 15 másodpercet meghaladó időtartamra lép ki az előre meghatározott sávból.

Vegyes vélemények

A Reuters által megkérdezett üzletkötők véleménye igencsak megoszlott a javaslatról. Egyesek szerint a sáv túl szűk és korlátozza a kereskedést, míg mások szerint szélesebb sáv is jól jönne, a bejelentés nem jelent túl nagy változást az eddigiekhez képest.

A SEC javaslatát 21 napig véleményezhetik az érdekelt felek és a tervek szerint egy éven át próbaüzemben működne indítását követően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük