A high-frequency kereskedés

Az automatizált un. „high-frequency trading” (HFT) kereskedés az árupiacokra is beköltözik, és erős árfolyam ingadozásokhoz vezet. A kereskedési szoftverek gyors reagálása növeli ugyanis a tévedések lehetőségét is…

Pár héttel ezelőtt mintegy nyolc százalékkal esett a földgáz ára pár percen belül, és egy New Yorki hedge fund-menedzser azonnal a számítógépéhez rohant és vásárolni kezdett – írja a Handelsblatt. Teljesen biztos volt ugyanis benne, hogy egy automatikus kereskedési program bolondult meg. Mások is így gondolhatták, és az árfolyam gyorsan vissza is állt a korábbi szintre.

A 2010-es híres flash crash óta, amikor az automatikus kereskedési rendszerek hirtelen komoly átmeneti árzuhanást okoztak, a hasonló megmagyarázhatatlan kilengések egyre gyakoribbak. Ezek a high frequency trading (hft) számlájára írhatók, ahol számítógépes programok bonyolult algoritmusok alapján akár milliszekundumok alatt is reagálva igyekeznek kihasználni a legkisebb árfolyamváltozásokat is. Becslések szerint már az USA részvényforgalmának már nagyjából a fele így zajlik.

A nyersanyagpiacon is egyre gyakoribb az eredetileg a devizapiacokra kifejlesztett hft jelenléte, becslések szerint manapság az energiahatáridők forgalmának 15 százalékáért felelősek. A tőzsdeüzemeltetők tutadában vannak a problémának, Jeffrey Sprecher, az Intercontinental Exchange vezetője szerint már dolgoznak a nemkívánatos áringadozások kiküszöbölésén – de úgy, hogy ezzel ne veszélyeztessék a hft előnyeit, a magas forgalmat és a magas bevételeket.

 

Forrás: napi.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük