Ismert kereskedők (2)

Meghökkentő interjút közölt egy francia lap a világ egyik leghírhedtebb brókerével, Jerome Kerviellel. Az írásban a szakértő elárulja, hogy a 2005-ös londoni terrortámadásokon 145 milliárd forintot keresett percek alatt, valamint azt is mondja, hogy “Nekem 1 millió euró semmi volt.
Õrült kockázatokat vállaltam és csillagászati összegeket kerestem”. Jerome Kerviel, Franciaország második legnagyobb bankjának, a Societe Generale-nek egykori brókere döbbenetes interjút adott a párizsi Le Parisien nevű lapnak.
Elárulta, hogy 2005. július 7-én, a londoni terrortámadásokon ő személy szerint hatalmasat kaszált, ugyanis a német biztosító társaságnak, az
Allianznak részvényeit shortolta, (az árfolyamuk esésére “fogadott”), amikor pedig az 52 halálos áldozatot követelő robbantásokról megérkeztek a
hírek, azok bizony esésnek is indultak.

“Mindenki pénzt veszített azon a napon. Kivéve engem. Az általam felvett pozícióknak köszönhetően néhány perc alatt 500 millió eurót (jelenlegi árfolyamon mintegy 145 milliárd forintot – a szerk.) kerestem. Ez volt a jackpot. Örültem” – vallotta be a szakértő, majd folytatta: “Aztán hirtelen megütött a gondolat, hogy én mennyire boldog vagyok, miközben másokat bombáznak. Kirohantam a mellékhelyiségbe és hánytam.
A gyengeség azonban nem tartott sokáig, visszamentem a kereskedési szobába és leültem dolgozni.”

“2007-ben augusztus és szeptember között minden áldott nap kerestem pénzt. Egy jobb napon egy kereskedő 30-40 ezer eurót keres. Nekem 1 millió euró semmi volt. Őrült kockázatokat vállaltam és csillagászati összegeket kerestem” – mondja Kerviel, aki szerint felettesei csak készpénzgépnek hívták őt. Ez nem is csoda ha igaz amit állít, ugyanis szerinte 2007-ben csak ő 1.4 milliárd eurót (mintegy 400-410 milliárd  forintot) keresett a bankjának.

Aztán jött a krach

Mint ismeretes, a 32 éves szakember akkor lett világszerte híres, amikor egy évvel ezelőtt kiderült, hogy túlzottan nagy pozíciókat vállalat rossz irányba és ezzel 4.9 milliárd euró veszteséget okozott a SocGennek. A felvett pozíciók akkorák (kb. 50 milliárd euró) voltak, hogy 2008. január 21-én -az egyébként három napig tartó – kényszerlikvidálásuk majdnem 10%-os mínuszba kényszerítette Európa talán leginkább meghatározó tőzsdeindexét, a frankfurti DAX-ot.

A szakértő a bíróság előtt elismerte, hogy átlépte kereskedési limitjeit és okiratokat hamisított, de azt állítja, hogy felettesei tudtak róla, hogy mit csinál. A SocGen elismeri, hogy nem volt megfelelő a kockázatkezelő rendszerük, de azzal védekeznek, hogy egyik menedzser sem tudott arról, hogy mit művel Kerviel. “Miért kellett volna dokumentumokat hamisítania, ha tudtunk volna az ügyleteiről?” – teszik fel a kérdést.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük