A gazdagok gyémántot vesznek

arany, befektetési tanács, gyémánt, gazdagok, tőzsdetanfolyamEgy nemrégiben végzett amerikai felmérés szerint a gazdagok drámaian csökkentették részvénypiaci kitettségüket a válság óta. 2007-ben a amerikai leggazdagabb 1% vagyonának 76%-át részvényekben és más pénzügyi termékekbe fektette, ma ez az arány 46% közelében van.

Ez elsőre nem tűnik nagy számnak, de az USA leggazdagabb 1%-a több mint a részvények felét birtokolják, így ha ők nem vásárolnak, akkor az már komoly gondot jelent.

A partvonalon várakozó készpénzállomány pedig egyre csak nő. A Harrison Group elemzője szerint a részvénypiactól távol maradó vagyon 2014-re elérheti a 12 ezer milliárd dollárt, ami a mai szint duplája.

Egy másik felmérés szerint az 1 millió dollár feletti befektetéssel rendelkezők részvénypiacba vetett bizalma tavaly nyár óta először csökkent áprilisban. A legfőbb oka a bizalomvesztésnek, az elhúzódó gazdasági visszaesés, a bizonytalan politikai környezet és az országok adósságproblémái.

A felmérés szerint az 5 millió dollár feletti megtakarítással rendelkezők lettek a legkonzervatívabbak, a 2009-es 79%-os arányról 84%-ra nőtt a konzervatív stratégiát választók részaránya.

A „megfoghatatlan” befektetések helyett a fizikai termékek irányába mozdultak a gazdagok, mint amilyen az ingatlanok, a műtárgyak és az ékszerek. A héten a Sotheby’s 108 millió dollárnyi ékszergyűjteményt értékesített Genfben. A legdrágábban a Beau Sancy nevű 34,98 karátos gyémánt kelt el – 9,7 millió dollárért -, melyet Medici Mária viselt 1610-es koronázásán IV Henrik francia király oldalán.

Bár ezek a kevéssé likvid eszközök lassabban értéktelenednek el, mint a részvények, egy esetleges nagyobb piaci összeomlás során ezek is veszíteni fognak értékükből, ráadásul illikviditásuk miatt nehezebb lesz tőlük megszabadulni.

Forrás: www.portfolio.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük