Nehezebb a robotok dolga

A számítógépes villámkereskedők (HFT-k) egyre alacsonyabb nyereséggel dolgoznak, hiszen egyik oldalról a piacok túlzsúfolttá váltak, másik oldalról az amerikai új szabályozók egyre nagyobb terheket rónak a robotokat működtető cégek nyakába. Az Institutional Investor cikke.

Nem könnyű a számítógépes villámkereskedők (High frequency traders, HFT) élete. A piaci forgalom lecsökkent, a volatilitás is mérséklődött, ez pedig megnehezítette a HFT-ek számára a nyereséges működést. Az elmúlt három évben a HFT-k profitja jelentősen esett. Míg 2009-ben az amerikai részvénypiaci kereskedéseikből 7,2 milliárd dolláros profitot húztak ki, az idei évet a várakozások szerint 1,8 milliárd dolláros nyereséggel zárhatják.

A kereskedő robotok dolgát több tényező is nehezítette, komoly hatósági vizsgálatok indultak, és a szabályozás szigorítására került sor. Az amerikai befektetési bankok például kénytelenek teljesen leépíteni saját számlás kereskedésüket, ennek okán a Bank of America ezért tavaly  értékesítette HFT részlegét a Getco-nak. Nikoleat Panteva, az IBISWorld elemzője szerint a cégek már a bevételeik több mint negyedét költik felügyeleti célokra.

Az amerikai részvénypiacokon ráadásul túl sok HFT ügyködik, így egymás elől halásszák el a nyereséget, a piac túlzsúfolttá vált. Sokan ezért más piacokon, például az amerikai kötvénypiacon, vagy az árupiacokon próbálnak szerencsét. Az árfolyamok mozgása ugyanis hasonló, így egy részvénypiacokra megírt programot viszonylag egyszerűen át lehet állítani. A sebességért folytatott harc is túl költségesnek bizonyult, az ügyletek végrehajtásának néhány milliszekundumos lefaragásáért egyes cégek dollár százezreket voltak hajlandóak fizetni, ami jelentős mértékben felemésztette a profitot. Emiatt többen olyan lassabb külföldi piacokon próbálnak szerencsét, mint az ázsiai börzék, vagy olyan stratégiák felé fordultak, amely kevésbé koncentrál a sebességre.

 

Forrás: www.portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük