Szabályozzák a robotok tevékenységét

 Ausztráliában egy úgynevezett „vészleállító mechanizmus” bevezetését tervezik a HFT robotok tevékenységének szabályozására. Ezzel kívánják elkerülni a 2010-ben lezajlott „flash crash”-hez hasonló események bekövetkezését.

Világszerte a tőzsderobotok tevékenységének szabályozásán dolgoznak, az ausztrál kormányzat máris egy új megoldást tervez bevezetni. 2014 közepére a kereskedőknek több eszköz áll majd rendelkezésükre az automata programozott (tőzsderobot) kereskedés irányítására, amely egy vészleállító mechanizmust is tartalmazni fog majd. Ezzel azonnal leállítható lesz a programok által végzett kereskedés, védelmet nyújtva a befektetőknek a gyorsan megnövekvő volatilitás ellen.

Mi is a high frequency trading (HFT)?

A high frequency trading olyan számítógépes kereskedést jelent, amelynek során számítógép programok, emberi beavatkozás nélkül, teljesen automatikusan kötnek ügyleteket óriási adatmennyiségek feldolgozását követően. Villámkereskedőknek azért hívják az automata robotokat, mert a felvett pozíciókat sokszor a másodperc töredéke alatt le is zárják. Egy-egy ügyleten elért nyereségük minimális, és a jó ügyletek száma alig haladja meg a rosszakat, azonban olyan volumenben kereskednek, hogy a tőkéhez viszonyítva így is komoly profitokat érnek el.  5 éve még szinte ismeretlen fogalom volt ez a fajta kereskedés, mára egyes piacokon a forgalomnak akár felét is adhatják.

A szabályozás másik eleme az, hogy 2013 novemberére az alternatív tőzsdéknek további adatszolgáltatási kötelezettsége is keletkezik a piacfelügyeleti hatóságok felé. A piac két szereplőjére (CHI-X-re és az ASX-re) új szabályozás vonatkozik majd, amely a kiemelkedően magas kereskedési kilengések bekövetkezését csökkenti majd.

Az úgynevezett „dark pool”-okban végzett kereskedésben kialakuló árakról is több adatot kell majd szolgáltatniuk az ezzel foglalkozó vállalatoknak: egy „értelmezhető” árat kell közölniük. A „dark pool”-ban kereskedőknek ezen felül azonosítaniuk kell magukat, mint megbízók vagy ügynökök, és minden ügyletet igazolni kell majd, a pakett kereskedők ügyleteire pedig limiteket vezetnek be.

Dark Pool – Sötét medence

Ez egy olyan alternatív kereskedési felület, amely a befektetőknek lehetővé teszi a hagyományos tőzsdéken kívüli kereskedést. Itt a szereplők névtelenül és egyedi árakkal kereskedhetnek. A hosszú távú intézményi befektetők, és az őket kiszolgáló „pakett kereskedő” cégek gyakran használják ezeket a platformokat, például ahelyett, hogy a hagyományos tőzsdéken áresést idéznének elő egy nagy pakett eladásával, egy „sötét medence” platformon értékesítik a részvényeiket. Ezeknek a piacoknak a szabályozására egyre több figyelmet fordítanak az országok piacfelügyeleti hatóságai.

Forrás: portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük