Tőzsdei robotok mint kormányzati célpont

A magas frekvenciájú kereskedést (HFT) lehetővé tevő algoritmusokat futtató szereplőkkel szemben az FBI után az amerikai Igazságügyi Minisztérium is vizsgálatokat kezdeményez, írja a Yahoo Finance.

Az Igazságügyi Minisztérium látőkörébe kerültek a magas frekvenciájú (HFT) kereskedők, a hatóság ugyanis azt feltételezi, hogy a hagyományos piaci szereplőkkel szemben a magas frekvenciájú kereskedést alkalmazó szereplők jóval több információval rendelkeznek a piaci mozgásokkal kapcsolatban, így egyfajta bennfentes kereskedést valósítanak meg.

A high frequency trading (HFT) olyan számítógépes kereskedést jelent, amely során programozott számítógépek emberi beavatkozás nélkül automatikusan kötnek ügyleteket, helyeznek el-, és törölnek megbízásokat óriási adathalmok feldolgozása alapján. Villámkereskedőknek azért hívják a robotokat, mert a felvett pozíciókat sokszor a másodperc töredéke alatt le is zárják. Egy-egy ügyleten elért nyereségük minimális (tipikusan részvényenként kevesebb mint 1 cent), és a jó ügyletek száma alig haladja meg a rosszakat, azonban olyan volumenben kereskednek, hogy a tőkéhez viszonyítva így is komoly profitokat érhetnek el. Bár a HFT 5 éve még szinte ismeretlen fogalom volt, napjainkban egyes piacokon a forgalom akár felét is adhatják.

A minisztérium nem az első, amelynek gyanús lett a magas frekvencián kereskedő robotok működése, az elmúlt hetekben az értékpapírpiaci felügyelet és az FBI is vizsgálatokat folytatott a HFT-robotok működésével kapcsolatban.

A HFT-vel kapcsolatos vita nem új, a magas frekvenciájú kereskedést támadók szerint az ilyen algoritmusokat futtató szereplők a hagyományos szereplők előtt látják a piaci mozgásokat és képesek lépni, vagyis befolyásolni is a különböző instrumentumok mozgását, a HFT létjogosultsága mellett érvelők szerint a magas frekvenciájú kereskedők likviditást jelentenek a piacnak.

Forrás: portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük