Nem lesz tőzsdei fúzió

Az Európai Bíróság jóváhagyta hétfőn az Európai Bizottság azon döntését, amellyel megtiltotta a frankfurti tőzsdét üzemeltető Deutsche Börse (DB) és a New York-i tőzsdét is működtető NYSE Euronext (NYSE) fúzióját.

A DB és a NYSE 2011 februárjában jelentette be egyesülési szándékát. Az Európai Bizottság azonban 2012 februárjában versenyjogi aggályokra hivatkozva megvétózta a tervezett fúziót, amelynek értékét több mint 10 milliárd dollárra becsülték.

Az egyesülés eredményeként a világ legnagyobb tőzsdeüzemeltető vállalata jött volna létre: a Deutsche Börse részvényesei az évi 20 ezer milliárd dolláros forgalommal bíró új vállalat 60 százalékos tulajdonhányadával rendelkeztek volna, míg a New York-i székhelyű multinacionális vállalat tulajdonosai 40 százalékos részesedést kaptak volna.

Az Európai Bizottság üdvözölte a bíróság döntését. „Fontos, mert megerősítette, hogy ez a fúzió felszámolta volna az egészséges versenyt” a pénzpiacokon, másrészt azt bizonyítja, hogy az unió végrehajtó szerve „adekvát módon cselekedett” az egyesülés megtiltásával – mutatott rá a brüsszeli bizottság.

Az uniós versenyügyi biztos szakértői csapatának annak idején elsősorban az a piaci dominancia szúrt szemet, amelyre az egyesült értékpapír-forgalmazó vállalat opciós és más származékos termékeknél tett volna szert. A bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a fúziós projekt valószínűleg jelentős mértékben korlátozná a hatékony versenyt, ezért megvétózta az egyesülést.

Az ügyet a Deutsche Börse 2012 áprilisában vitte az Európai Bizottság elé. A bíróság azonban elutasította a DB minden érvét, és kimondta, hogy a brüsszeli bizottság nem követett el sem jogi, sem tartalmi hibákat. A Deutsche Börse két hónapon belül fellebbezést nyújthat be a bíróság döntése ellen, de csak a jogi kérdések területén.
Forrás: napi.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük