Interactive Brokerage vagy Interactive Brokers? Nem mindegy….

Az MNB azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az Interactive Ltd. engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen. Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat a társaságnál.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a bolgár székhelyű, Magyarországon a 1117 Budapest, Sopron út 20. szám alatt irodát fenntartó Interactive Ltd. (a bolgár társaság korábbi nevei: Interactive Brokerage Ltd., illetve Global Markets Ltd.) tevékenységének vizsgálatára piacfelügyeleti eljárást folytat.

A piacfelügyeleti eljárás annak megállapítására irányul, hogy az említett társaság végez-e, illetve végzett-e az MNB engedélye nélkül – rendszeres gazdasági tevékenység keretében – a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló törvényben írt befektetési szolgáltatási tevékenységet, illetve kiegészítő szolgáltatást.

Az eddig beszerzett bizonyítékok szerint a társaság részére – magyar természetes személyektől – érkező befizetéseket jellemzően bizonyos „TIGER ASET MANAGEMENT LTD”, „ROYAL CAPITAL MANAGEMENT LCC” és „ALPHA BROKING EOOD” elnevezésű, Magyarországon az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység végzésére szintén nem jogosult intézmények részére továbbítják. A piacfelügyeleti eljárás keretében – befektető-védelmi okokból, ideiglenes biztosítási intézkedésként – az MNB már elrendelte az Interactive Ltd. ismertté vált magyarországi számláinak zárolását.

A piacfelügyeleti eljárás keretében folytatott bizonyítási eljárás során beszerzett bizonyítékok alapján a jegybank ma közzétett végzésében – az MNB-ről szóló törvényben biztosított felhatalmazásával élve − azonnali hatállyal megtiltotta, hogy az Interactive Ltd. engedély nélkül vagy bejelentés hiányában bármely, az MNB engedélyéhez vagy bejelentéshez kötött tevékenységet végezzen.

Az MNB ma közzétett végzése semmilyen formában nem érinti az Interactive Ltd. befektetőkkel szemben fennálló, a már átvett befektetésekkel összefüggő visszafizetési kötelezettségét. Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét nyilvánosan közli internetes honlapján.

Az MNB ezúton hívja fel a figyelmet arra, hogy a vizsgált társaság neve megtévesztően hasonlít a tőle független, az Amerikai Egyesült Államokban – az ottani felügyeleti hatóság engedélyével – legálisan működő INTERACTIVE BROKERS LLC nevéhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük