Ez a 5gulden vége

Az 5Gulden offshore befektetőcégek százmillió dollárnyi vagyont nyúltak le a Brexitre hivatkozva, a botrányban magyar ügyfelek is érintettek a VS.hu felügyeleti forrásai szerint. A rendőrség is nyomozást indított.

Az MNB még június 30-án közel 200 millió forintra bírságolta a Seychelle-szigeteken, illetve Belize-ben bejegyzett, egyaránt 5Gulden Corporation Ltd. néven működő brókercégeket, még az eljárás lezárása előtt fel is jelentették a társaságokat. A lap szerint a cégek Forex-kereskedéssel évi 50 százalékos hozamot ígértek.

A brit népszavazásból keletkező pánikra hivatkozva azonban a cégek lenullázták a számlákat és vélhetően az összes pénzt lenyúlták, a károsultak szerint a teljes veszteség akár a 100 millió dollárt (közel 28,5 milliárd forintot) is elérheti.

A magyar érintettek már felvették a kapcsolatot egy ilyen ügyekre specializálódott ügyvéddel, de nem gondolják, hogy valaha visszakapják a pénzüket. Az MNB – ahogy korábban is tette – ismét felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen esetben a helyi hatóságoknál lehet perelni, valamint, hogy ezek a befektetések, amelyek irreálisan magas hozammal, offshore befektetést ígérnek, finoman szólva is rendkívül kockázatosak.

Az 5Gulden cégek elérhetetlenek a pórul jártak szerint, a brókerek weboldala eltűnt, a cég azonban az MNB szerint még működik, a felügyelet pedig az adóhatóság nemzetközi partnereivel adók módjára behajtandó köztartozásként hajtja majd be a rájuk kiszabott bírságot.
Forrás: vs.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük