A részvényalapok 90%-a nem jól teljesít

Az S&P Global legfrissebb felmérése szerint 10-ből 9 amerikai részvényalapnak nem sikerült felülteljesítenie a piacot tavaly, ami a Financial Times szerint ellentmond az aktív vagyonkezelők azon állításának, hogy volatilisebb piaci környezetben verni tudják a piacot.

Az S&P elemzése szerint az aktívan kezelt, amerikai részvényekbe fektető alapok 90,2%-ának nem sikerült felülteljesítenie a benchmarkját tavaly. Tízéves időtávon is hasonló eredmények születtek, akkor a hazai részvényalapok 87,5%-ának nem sikerült jobb teljesítményt elérnie, mint a referenciaként használt index.

A nem amerikai részvényekbe fektető alapok között azonban már voltak olyanok, amelyeknek sikerült jobb hozamokat is elérniük, a feltörekvő piaci alapok közül például már 42,2% volt alulteljesítő, emellett voltak olyan kötvényalapok, amelyeknél az átlag verte a benchmarkot. Tízéves időtávon azonban ezeknél az alapoknál is bőven 70% felett van az alulteljesítők aránya.

A Morningstar adatai szerint július végéig idén 328 milliárd dollárnyi tőke távozott az aktívan kezelt alapokból az USA-ban, miközben 401 milliárdnyi friss tőke érkezett a passzívan kezelt alapokhoz. A Reuters az eVestment adataira hivatkozva azt írja, hogy az intézményi pénzeket kezelő alapkezelőktől a második félévben már 120 milliárd dollár áramlott ki, köztük az aktívan kezelt részvénybefektetésekből 111,1 milliárd.
Forrás: portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük