Yellen kongresszusi meghallgatása

Nem lenne okos döntés túl sokáig várni a kamat emelésével, mivel a gazdasági növekedés mellett az infláció is éledezik – mondta kedden kongresszusi meghallgatásán Janet Yellen. A Fed elnöke arról is beszélt, hogy a FED március közepén megvizsgálja a gazdasági folyamatokat, és ennak ismeretében hozzák meg döntésüket.

A Fed a jelenlegi kamatemelési ciklusban legutóbb decemberben 25 bázisponttal emelte az alapkamatot. A szakértők arra számítanak, hogy legközelebb júniusban nyúlhatnak a kamatokhoz. Yellen szerint nem lenne okos döntés túl sokáig várni a kamatemeléssel, mert az azt is jelenthetné, hogy később a kelleténél gyorsabb ütemben kell szigorítani, ez pedig a pénzügyi piacok stabilitását veszélyeztethetné.

A Fed elnöke a most zajló kongresszusi meghallgatáson kiemelte, hogy a költségvetési politika komoly bizonytalanságot jelent az amerikai gazdaságra nézve, hiszen egyelőre azt tudni, hogy Donald Trump adócsökkentést és bürokráciacsökkentést ígért, de ezeknek a részletei egyelőre nem ismeretesek.

A kamat mellett a következő időszak fontos kérdése a Fed mérlegének leépítése lesz. Yellen azt a megoldást támogatja, hogy első körben az állampapírok, nem pedig a jelzáloglevelek állományának csökkentésén keresztül csökkentsék a jelentősen felduzzasztott mérleget. Ugyanakkor hozzátette, hogy a jegybank továbbra is kivár majd ezzel a döntéssel addig, amíg nem indul el tartósan a kamatszint normalizálódása.

Az USA gazdasága a világgazdaság meghatározó tényezője, így a nemzetközi pénzpiacok is feszülten figyelnek és azonnal reagálnak minden FED nyilatkozatra és döntésre. A tegnapi napon az EUR/USD a nap során még emelkedett, azonban a Yellen nyilatkozat hatására közel fél százalékot esett, az amerikai tőzsdeindexek emelkedéssel reagáltak a bejelentésre.

Amennyiben érdekli a pénzpiacok világa és pénzt is szeretne a kereskedéssel keresni, akkor jöjjön el a tőzsdetanfolyamunkra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük