A mesterséges intelligencia kockázata a kereskedésben

A bankok és a hedge fundok, amelyek mesterséges intelligenciát használnak, olyan kockázatokat visznek a pénzügyi rendszerbe, amelyek felerősíthetik egy jövőbeni válság kedvezőtlen hatásait – figyelmeztet legfrissebb jelentésében a G20 tanácsadó szerve, a Financial Stability Board.

Komoly veszéllyel fenyeget a pénzügyi szektor igyekezete, hogy minél előbb és minél szélesebb körben alkalmazza a mesterséges intelligenciát (AI). E technológiák egy irányba terelik a szereplőket, a kockázatokat ugyanúgy ítélik majd meg, s ez felerősítheti a pénzügyi sokkokat – áll a Fed-et és az ECB-t is tagjai között tudó szervezet tanulmányában a Bloomberg tudósítása szerint.

Az AI és a gépi tanulásra épülő alkalmazások vonzóak, ha a kockázatokat megfelelően kezelik. Éppen ezért az FSB szerint az emberi erőforrások kiváltó technológiák szigorúbb megfigyelése és tesztelése szükséges. A szervezet szerint nőhet az univerzális bankok érzékenysége a sokkokra, ha függővé válnak az algoritmusoktól.

Mark Carney, az FSB vezetője – aki egyben a Bank of England kormányzója is – szerint további kockázatot jelenthet az elmúlt évek piaci környezete. A most induló technológiákat egy olyan időszakban tesztelték, amikor a globális pénzügyi piacokon a volatilitás sokkal alacsonyabb volt a szokásosnál. Ez pedig azzal a veszéllyel fenyeget, hogy nem veszik figyelembe azokat a megoldásokat, amelyeket egy gazdasági visszaesés vagy pénzügyi válság idején alkalmazni kellene.

A világ legnagyobb bankjai hatalmas lendülettel vágtak bele az új technológiákba, mivel azok lehetővé teszik hatalmas mennyiségű adat felhasználását, elemzését, s eközben komoly spórolást hozhatnak a munkaerőköltségeknél. A vezetési tanácsadásra szakosodott Opimas LLC becslése szerint a pénzügyi cégeknél globálisan 230 ezer munkahely szűnhet meg 2025-ig a mesterséges intelligencia térnyerése miatt – ebből a becsléseik szerint 90 ezer munkahely az alapkezelői iparágban.

Az FSB szerint a technológiában rejlő lehetőségek elsősorban a költségek csökkentésénél komoly versenyfutást eredményez a pénzügyi szektor cégei között. Ez viszont könnyen oda vezethet, hogy a cégek függő viszonyba kerülnek majd viszonylag kisszámú olyan szereplőtől, amelyek e technológiákat fejlesztik. Ha pedig az utóbbiak valahol hibáznak, annak romboló hatása végigsöpörhet az egész pénzügyi rendszeren – figyelmeztet a szervezet. Ráadásul ha mindenki hasonló technológiát használ, annak viselkedése előrejelezhetővé válik – akár a tőzsdei kereskedés során is -, s ezt a bennfentesek és a bűnözők a piaci folyamatok manipulálására is felhasználhatják majd.

Forrás: napi.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük