A legjobb kereskedők

tőzsdei profik, kereskedés, robot kereskedésA portfolio.hu interjú sorozatot közölt pár mértékadó személyiséggel. Ezekből csemegéztünk….

Dan Mirkin (USA)

Portfolio: Mesélj arról, hogy mikor és hogyan kerültél kapcsolatba a tőzsdével?
Dan Mirkin: 1993-ban kezdtem kereskedni tőkeáttételes termékekkel, főleg opciókkal. Eleinte csak azzal küzdöttem, hogy megtaláljam a legkedvezőbb stratégiát. Két év kísérletezése és bukásai után 1995-ben inkább átpártoltam a részvénypiacra, amihez azóta is hűséges vagyok. A váltás első számú oka az volt, hogy 95-től hozzáférhetővé vált a NASDAQ-on a SOES, a kis összegű ügyletek végrehajtására kitalált rendszer. Egy újabb évembe tellett, amíg kiismertem az új piacot, így 1996-ban váltam végleg nyereségessé.

P: Mi okozta az áttörést nálad, minek tudod be, hogy konzisztensen nyereségessé váltál?
DM: Felismertem, hogy a nyerés kulcsa a veszteségek minimalizálásban rejlik. Nem az a jó irány, ha a találati arány maximálására koncentrálunk, hanem ha az amúgy egyszerűbben végrehajtható veszteségek időbeni lezárására fókuszálunk. A legfontosabb, hogy ne ragadjunk bent veszteséges pozícióban. Számomra a bukdácsolásoknak akkor lett vége, amikor végre megtanultam hamar zárni a rosszul alakuló pozícióimat és az elvesztett pénzen való rágódás helyett már a következő lehetőségre fókuszáltam.

A révbe éréshez sokat segített az a felismerés, miszerint a rövid távú kereskedés során nem a részvénnyel, tőzsdei termékkel kereskedünk, hanem a piacon lévő emberek érzelmeivel, reakcióival, amit a különböző technikai szintek, indikátorok stb. váltanak ki. Ez a szemlélet hozzájárult ahhoz, hogy érzelmileg függetleníteni tudjam magam a terméktől, és a piac, vagyis a kereskedő emberek negatív és pozitív visszajelzéseit egyből felismerjem.

Nagyon fontos továbbá, hogy ha veszítünk, akkor ne próbáljuk azonnal visszaszerezni az elveszett pénzt, ne pörgessük fel kereskedésünket, hanem épp ellenkezőleg, lassítsunk inkább. Sokan gyorsan és görcsösen vissza akarják keresni, amit elbuktak, és ezért végül még többet veszítenek. Ha bukó szériánk van, akkor meg kell állni, hagyjuk abba a kereskedést, előbb szerezzük vissza nyugodtságunkat, aztán tiszta fejjel folytathatjuk a tőzsdézést. Ez amúgy egy olyan hiba, amit néha mind a mai napig elkövetek.

P: Hogy foglalnád össze kereskedési filozófiád?
DM: Bukj kicsiket és ne pörögj túl kereskedés közben. Ne fuss a piac után, hanem várd meg, amíg visszajön és eléri az általad kijelölt szintet. Ne várj túl sokat a nyereség realizálásával, vágd zsebre a biztos nyerőt. A nyereség realizálása érzelmileg is nagyon fontos, mert önbizalmat ad, ami elengedhetetlen a sikeres tőzsdézéshez. Végezetül, tudd, hogy mekkora összeggel és kockázattal tudsz nyugodtan kereskedni és közben jól aludni.

portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük