John (Jack) Bogle élete

bogleJohn (Jack) Bogle 1929-ben született az amerikai New Jersey-ben (Montclairben). A Vanguard Csoport alapítója és elnöke.

Boglet tartják a közösen kezelt befektetési alap iparág (mutual fund industry) úttörőjének, és az ő nevéhez kapcsolják az első S&P 500 index alap (index fund) bevezetését, amellyel a Vanguard 1976-ban debütált.

Bogle filozófiájának lényege, hogy elutasítja napjaink divatos elképzeléseit a befektetésről, mely sokszor tünteti fel a pénzügyi világot “boszorkányosan és misztérikusan bonyolultnak”. Szerinte a befektetés legalapvetőbb szabálya, hogy “térjünk vissza az alapokhoz”, ne legyőzni akarjuk a piacot, hanem inkább csatlakozzunk hozzá. Bogle elképzelésének sikerét az elmúlt 75 év kiemelkedő eredményei bizonyítják.

Bogle jelmondata: “Akinek nehézséget okoz elképzelni 20%-os veszteséget a tőzsdén, annak az embernek nem kellene tőzsdéznie.”

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>