Soros György a tőzsdecápa

sorosSoros György (születéskori neve Schwartz György) Budapesten 1930. augusztus 2-án született. Az Egyesült Államokban élő pénzügyi spekuláns és befektető.

Külföldön a legismertebb és a leggazdagabb magyarok közt tartják számon, aki világszerte több mint 50 országban támogatja emberbaráti szervezetek és jótékonysági alapítványok munkáját. Az ő nevéhez fűződik a budapesti székhelyű Közép-európai Egyetem megalapítása is. A Soros család 1946-ban hagyta el Magyarországot. Soros 1946 és 1956 között Angliában élt és a London School of Economics (LSE) hallgatójaként tanult. Itt csatlakozott a filozófus Karl Popper köréhez, aki az egyetem egyik kiemelkedő tudományos szellemi alakja volt. Popper nagy hatással volt Soros gondolkodására, későbbi szakmai, és emberbaráti cselekedeteire egyaránt.

Soros György 1956-ban, iskolai tanulmányai befejeztével Amerikába utazott, ahol hamarosan egy kis amerikai pénzügyi cégnél, majd a Wall Streeten kapott munkát. Bár több kiemelkedő üzletet kötött, a sors fintora, hogy azon a vizsgán elbukott, amelynek letételével hivatalosan is pénzügyi elemzővé válhatott volna. Soros az 1960-as évektől egyre jobban vonzódott a pénzügyi területhez. 1969-ben, az Arnhold & S. Bleichroeder cég munkatársaként elindított egy különösen kockázatos alapot, bármibe befektették az általuk kezelt pénzt, amiben csak fantáziát láttak. Ma már a kockázatitőke-alapok mindenütt megtalálhatók, azokban az időkben ez még meglehetősen egyedülálló, merész vállalkozásnak számított. Soros, mint pénzember, leghíresebb üzleti tranzakcióját 1992-ben hajtotta végre. Rövid idő alatt egymilliárd dollárt keresett azzal, hogy az angol font gyengülésére spekulált.

Azok a befektetők, akik 1969-tôl 1997-ig Soros alapjában gyarapították pénzüket, minden, kezdetben befektetett 100 000 dollárral 353 millió dollárt kerestek. Az elemzők szerint Soros ekkor percenként 4000 $-ral lett gazdagabb. 1983-ban megalapította a Soros Alapítványt, amit a következő évben Magyarországra is kiterjesztett. 1994-ben elindította a Global Power Investmentset. A Soros Fund Management befektetési alapkezelő társaság és a Nyitott Társadalom Intézet elnöke. A lengyel Szolidaritás és a csehszlovák Charta 77 mozgalomnak nyújtott segítsége hozzájárult a Szovjetunió befolyásának gyengüléséhez, végül megszűnéséhez. Orosz és nyugati elemzők szerint a 2003-as grúz rózsás forradalom sikere az ő finanszírozása és szervezése nélkül aligha lett volna elképzelhető, bár szerinte ezek a vélemények messzemenőkig túlzóak. Az Egyesült Államok belpolitikájának alakításában is tevékenyen részt vett a 2004-es elnökválasztás során, a George W. Bush megbuktatására tett erőfeszítések nagy összegű támogatásával.

Soros jelmondata: “Nem az a lényeges, hogy igazad van-e vagy sem, hanem az, hogy amikor igazad van, mennyit nyersz vele, s amikor nincsen, mennyit veszítesz.”

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>