Warren Edward Buffett

Warren Buffet élete, bemutatása, tőzsde, pénzkeresésWarren Edward Buffett (született: Omaha, 1930. augusztus 30.) amerikai részvénybefektető és üzletember, 2006 júniusi bejelentése alapján a világ valaha volt egyik legnagyobb jótékonysági adományozója. A Forbes magazin 2008-as listáján ő volt a világ leggazdagabb embere, a mexikói Carlos Slim és a Microsoft alapítója, Bill Gates előtt.

Befektetéseivel hatalmas vagyont halmozott fel és ezzel kiérdemelte az „omahai bölcs” becenevet. Befektetési társasága a Berkshire Hathaway, amelyben a részvények több mint 38%-át birtokolja; vagyonát 2006. június végén 44 milliárd dollárra becsülték.

Buffett vagyonához mérten puritán életstílusáról híres. Ugyanabban az omahai házban él, amelyet 1958-ban vásárolt 31 500 dollárért. Éves fizetése a Berkshire Hathaway vezérigazgatójaként 100 000 dollár, ami az Egyesült Államokban nagyon szerény nagyvállalati menedzseri fizetésnek számít. (Igaz, vagyona egyéb csatornákon is óriási elkölthető jövedelmet biztosíthatna számára.)

2006. június 25-én Buffett bejelentette, hogy 44 milliárd dolláros vagyonának több mint négyötödét, 37 milliárd dollárt (június 26-i forintárfolyamon 8270 milliárd forintot) a Bill Gates, illetve a Buffett család működtette alapítványoknak adományoz. 30,7 milliárd dollárt Bill Gates alapítványának, a Bill and Melinda Gates Foundationnek adott.

Buffett a befektető filozófiája

„Az idő múlásával fokozódó meggyőződésem, hogy a befektetés helyes módszere, hogy pénzünket néhány olyan vállalatba fektessük, melyeket ismerünk és melyek menedzsmentjében teljesen megbízunk.
Hiba azt gondolni, hogy kockázatainkat csökkenteni tudjuk azzal, hogy tőkénket olyan számunkra ismeretlen cégekbe fektetjük, ahol semmi különleges okunk nincs a bizalomra. „

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük