Kereskedés – letéti igény

A brókernél megnyitott kereskedési számlánk általában HUF, EUR vagy USD számlák lehetnek. Ennek nem csak ott van jelentősége, hogy az ügylet kockázata mellett van-e árfolyamkockázatunk is (forintban költjük el a deviza bevételünket, tehát át kell váltani), hanem ott is, hogy hogyan állapíthatjuk meg egy ügylet letéti igényét (margin).

A FOREX piacon devizapárokkal kereskedünk és a letétigényt a devizapár első tagjában határozzák meg, szükség esetén ezt váltja át a bróker az aktuális árfolyam alapján a számla devizanemébe.

Tehát ha egy 1 lot méretű EUR/USD pozíciót nyitunk egy EUR alapú számlán, akkor az ehhez kapcsolódó letétigény 1:100-as tőkeáttét esetén 1000 euró lesz.

Ugyanez egy USD alapú számlán annyiban módosul, hogy az 1000 egység letétet a bróker dollárban fogja megjeleníteni,  az éppen aktuális EURUSD árfolyam alapján. Így tehát ha az EUR/USD árfolyam éppen 1.4212, akkor az 1000 eurós letétünk 1421,2 dollárként fog megjelenni. Természetesen a letétünk folyamatosan változni fog, hiszen az EUR/USD árfolyama is folyamatosan változik.

Nézzük a részleteket szájbarágósan:

1.) A devizapár első tagja megegyezik a kereskedési számlánk devizanemével

Ez a legegyszerűbb eset, ilyenkor a lot mennyiséget osztjuk a tőkeáttéttel, azaz 100.000 / 100 = 1.000 dollár a letétünk.

2.) A devizapár második tagja egyezik meg a kereskedési számlánk devizanemével

Például USD alapú számlánk van és GDP/USD a kereskedésre kiválasztott devizapár. Ekkor a 100.000 / 100 = 1.000 számítás után még el kell végeznünk egy szorzást is az adottdevizapár árfolyamértékével. Tehát ha 1 lot GDP/USD -t vásároltunk és a GDP/USD pillanatnyi árfolyama 1.6044, akkor a letétünk 1.000 * 1.6044 = 1604,4 dollár.

3.) A kereskedésre kiválasztott devizapárban nincs benne a számlánk devizaneme

A példában USD számlánk van és nyitni szeretnénk 1 lot pozíciót 1:100 tőkeáttéttel EUR/GBP devizapáron. A szokott számítást követően (100.000 / 100 = 1.000) adódó margin igényt még szoroznunk kell az EURUSD aktuális árfolyamával  és így kapjuk meg az éppen aktuális letétünket dollárban.

4.) A kereskedésre kiválasztott devizapárban ismét nincs benne a számlánk devizaneme

USD számlánk van és nyitunk 1 lot méretű ügyletet 1:100 tőkeáttéttel CAD/JPYdevizapáron. Az alap számítás itt is a szokásos, de az így kapott összeget (1.000 kanadai dollár) még el kell osztanunk az USDCAD aktuális árfolyamával (0.9812) és így megkapjuk az éppen aktuális letétünket dollárban.

Forrás: blog.radu.hu

További információk és jelentkezés ingyenes robot prezentációra:

dr.Tatár Attila

E-mail cím: info@bankweb.hu
Telefonszám: 20/462-88-50.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>