Kereskedési napló használata

kereskedési könyv, kezdés, kezdőtőke, tőzsdei kereskedés, forex kezdőknek, alapok, iskola online képzés, befektetői tanácsadás, robot automata programSokfélék vagyunk. Van, aki rendmániás, állandóan pakol és rendszerez, kimutatást készít – gyakran több időt tölt az adatkezeléssel, mint az elemzéssel. Pedig az adatgyűjtés és feldolgozás célja az elemzés elkészítése és következtetés levonása.
Sokan ennél azért rendetlenebbek vagyunk, nem szeretünk rendszerezni, adatgyűjtésre nem is gondolunk. De azért arra kíváncsiak lennénk, hogy például a tőzsdén mit kellene másképpen, jobban csinálnunk.

Tőzsdei kereskedés- a kezdés nehézségei

Amikor valaki elkezd a tőzsdén kereskedni – ritkán sikeres azonnal. Inkább az a jellemző, hogy sok hiba, tévedés és gyakorlás, továbbá folyamatos tanulás kell a sikerhez. Ezt a nehéz, kitartást igénylő kezdeti időszakot csak akkor lehet lerövidíteni, ha nagyon fegyelmezettek vagyunk, nem önállóskodunk és vezetünk kereskedési naplót.

Természetesen aki nem végez tanfolyamot, nem fogalmazza meg a saját szabályrendszerét, nincs stratégiája, aki csak úgy megérzésből kereskedik, annak sosem lesz kereskedési naplója. Tehát a napló vezetése egyfajta mérce is: ki az, aki ezt valóban komolyan gondolja.

Kereskedési napló

A kereskedési napló azért fontos, mert ebből kétségtelenül ki kell derülnie, hogy mit csinálunk rosszul:

- az alapoknál van a hiba (tőke, termék, platform, időigény, stb.)
- a kereskedést megelőző elemzés, pozíció nyitás a rossz
- pszichés gondjaink vannak, egyéb környezeti tényezők hatása (pénz, család, stb.)
- rossz a zárási technika, túl sok/kevés az üzletkötés
- a stop loss használatával van baj
- nem jó a választott stratégia vagy annak alkalmazása nem megfelelő
- stb. stb.

A kereskedési napló vizsgálata

Legalább egy hónap kereskedését követően már van értelme megvizsgálni, hogy mit is csinálunk, min kellene változtatni. Ez a hónap természetesen először demo számlán történő kereskedés dokumentálását jelenti, de azért sokan nem ugyan úgy kereskednek demo mint valós számlán, így előbb- utóbb a valós pénzzel történő kereskedés vizsgálata lesz azért az igazi.

Egyértelmű számomra, hogy nem szükséges, de nem elegendő, ha saját magunk elemezzük a kereskedési naplónkat, sok dologra rá fogunk jönni magunktól is. Azonban egy gyakorlott segítő tanácsai és segítő észrevételei jelentik azt a lépcsőt, amitől a kezdők egy idő múlva tartósan pozitív tartományban fognak tudni kereskedni és eljön az ideje a kereskedési tőke emelésének.

Hiszen a sok tanulásnak csak akkor van értelme, ha valóban sok pénzt keresünk!

Egy alapvető információkat tartalmazó kereskedési napló vázlatát itt tudja letölteni >>>

 

dr.Tatár Attila

E-mail cím: info@bankweb.hu
Telefonszám: 20/462-88-50.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>