Új elektronikus kereskedési lehetőségek

Az új elektronikus kereskedelmi platformok bevezetése csökkentheti az óriásbankok dominanciáját a 300 ezer milliárd dolláros amerikai származékos termékek piacán. Az új szabályok, amelyek lehetővé teszik a direkt elektronikus kereskedést számos új szereplő számára, megnyithatják a versenyt, csökkenthetik a kereskedés költségeit és nagyobb átláthatóságot biztosítanak majd.

A derivatívák kereskedelme az egyik legnagyobb piac a világon, mégis a befektetőknek még mindig közvetítő szereplőkön keresztül kell az ügyleteiket megkötniük ahelyett, hogy közvetlenül egymással, anonim módon kereskednének. Ezt a közvetítő szerepet a nagy befektetési bankok látják el, éppen az ő túlzott származékos piaci pozícióik sodorták válságba a világot 2008-ban. Ahogy a Reuters elemzése írja, a válság óta számos terv volt a derivatíva kereskedés megváltoztatására, de ezeket a régi rendszer fenntartásában érdekelt bankok − amelyek ellen Európában és az Egyesült Államokban is zajlott nyomozás versenykorlátozás miatt − rendre megakadályozták.

Az elektronikus kereskedésre való átállás komolyan veszélyezteti a befektetési bankok bevételeit, amelyek több mint kétszer annyit keresnek a származtatott eszközökön, mint a részvénypiacon. Az amerikai határidős árupiaci kereskedési bizottság (CFTC) májusban megszavazott egy reformot, amelynek értelmében olyan új kereskedelmi platformokat lehet regisztrálni, amelyeknek ajánlati könyveket kell alkalmazniuk a jelenlegi, ajánlatkérésen alapuló kereskedés helyett. A bizottságnál egyelőre tizenegy ilyen platformot jegyeztek be, a rendszer októberben indul.

A közvetítőn keresztüli kereskedésről az ajánlati könyves rendszerre való átállás a Reuters által megkérdezett szakértők szerint drámaian át fogja alakítani a derivatívák piacát. A hasonló váltás a részvénypiacon 95 százalékkal csökkentette a kereskedés költségeit, valamint növelte a likviditást és az átláthatóságot is. Az anonim kereskedés szintén a nagybankok előnyét csökkenti, hiszen azok nem láthatják a szereplők pozícióit, és az információk kiszivárgása is kiszűrhető.

Azt azonban majd az idő dönti el, hogy a kereskedésnek mekkora része áll át az elektronikus, ajánlati könyves rendszerre, ezen múlik, hogy lesz-e elég likviditás az elektronikus platformokon. Szkeptikusok szerint az új rendszer csak akkor működne, ha a befektetők lényegesen szélesebb köre kereskedne a származtatott eszközökkel, amihez viszont az üzletkötések átlagos méretének jelentős csökkenésére lenne szükség. Ha pedig a kereskedés új formái nem válnak népszerűvé, a Wall Street-i befektetési bankok dominanciája töretlen marad.

Forrás: napi.hu

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>