Tőzsdetanfolyam első lecke – az érzelmek

A tőzsdei kereskedés a drogokhoz, alkoholhoz és a csokoládéhoz hasonlóan olyan vonzó dolog, hogy alig lehet neki ellenállni. Sokan csodát várva, tudás nélkül vágnak bele, majd megtapasztalva a szükségszerűen bekövetkező bukást, elfordulnak tőle. És mindez megelőzhető lenne kellő tudás és érzelmi kontroll alkalmazásával.

A sikeres kereskedésnek több feltétele is van, de most ragadjuk ki ezek közül az érzelmek megfelelő kezelését, a pszichés felkészülés fontosságát.

A leggyakoribb hiba a kezdőknél az, hogy elhiszik, hogy a dolog ilyen egyszerű: letöltöm a Metatrader4-et, kis gyakorlással a felület kezelését elsajátítom, majd degeszre keresem magam kis időráfordítással. Pedig a történet vége általában ez szokott lenni: a bróker unszolására túl gyorsan nyitok éles számlát és azon pár hónap alatt elveszítem a tőkém. (Szerencse, ha ez kis összeg, bár látni fogjuk, hogy egy bizonyos tőkeméret alatt garantált a veszteség, tehát a kis tőke (pl. 5-50 USD) eleve lehetetlenné teszi a tudatos, megfontolt, hosszú távú kereskedést).

Aztán vannak, akik rengeteg időt töltenek az interneten elérhető anyagok keresésével, tanulással, majd ennek ismeretében, saját tapasztalatokkal felvértezve, stop-loss nélkül kereskednek, mert azt gondolják, hogy ha ott ülnek végig a gépnél, akkor erre nincs szükség. Esetleg előre meg is határozzák, hogy hol kellene veszteséggel kiszállni – ha képesek ezt jól kiszámolni – de aztán mégsem zárják a pozíciót, mert ott már meg kell az árfolyamnak fordulnia, inkább kivárnak, folyamatosan átértékelik a helyzetet. Ebből pedig szükségszerűen veszteség lesz…

Az érzelmeinket uralnunk kell

Az életünk minden pillanata érzelmek által meghatározott, nem tudunk az érzelmeinktől megszabadulni, hiszen így működünk, ettől vagyunk emberek. Tehát az érzelem mentes kereskedés csak illúzió, de azt azért elérhetjük hosszú és tudatos gyakorlás, önfegyelem útján, hogy ne az érzelmeink irányítsák a tetteinket!

Nem csak a tőzsdei kereskedésnél, hanem az életünk bármely részében gond, ha nem vagyunk képesek az érzelmeinket megfelelően kezelni, kordába tartani. A pszichés alapállapot fontos kellék minden döntésnél.

Lássuk a leggyakoribb érzelmeket, amelyekkel a tőzsdei/forex kereskedés során is találkozni fogunk: félelem, mohóság, harag, kíváncsiság, beképzeltség, bűntudat, biztonság, kudarc, irigység, stb., stb.

A siker egyik feltétele az érzelmek megfelelő kezelése

A tőzsdei kereskedés során természetesen fontos a megfelelő tudás és tapasztalat megszerzése – nem szeretném ezeket sem elfeledni, de most elsősorban az érzelmekkel foglalkozzunk. A tudás egyes lépcsőit be kell járnunk, a tanulás során csak lépésről lépésre lehet haladni. Így van ez az érzelmeinkkel is: nem leszünk képesek azonnal megváltozni, már az is nagy dolog, ha kezdetben felismerjük, elkülönítjük az egyes érzelmeket, ha képesek vagyunk őszintén feltárni azokat magunk előtt. Csak ezt követheti az érzelmek megfelelő kezelésének elsajátítása, “átalakítása” más érzelmekké. Természetesen a személyiségünk is változni fog, de ennek azért egy felnőtt embernél vannak korlátai: nem lesz egy impulzív emberből halvérű. Ezért aztán van olyan ember, akinek nem való a tőzsde.

Az érzelmek feltárása

Tehát eljutunk oda, hogy az érzelmeinket fel kell tárnunk magunk előtt, csak ezt követheti az érzelmek kezelése, melynek során két dolgot a jobb megértés érdekében válasszunk szét:

- Az egyik az általános érzelmi állapotunk, érzelmi hátterünk
- A másik a konkrét kereskedési helyzettel, az adott ügylettel, a kereskedéssel összefüggő érzelmek.

Az első esetben fontos, hogy még a kereskedés elkezdése előtt mérjük fel az érzelmi helyzetünket és döntsünk: kereskedünk-e vagy sem. Munkából hazaérve, fáradtan, zaklatottan, feszültséggel teli vagy családi vitát követően nem biztos, hogy szerencsés azonnal leülni kereskedni.

Aztán -főleg eleinte, amíg ez nem válik automatizmussá- a kereskedés során is figyelnünk kell magunkat: milyen érzelmek vezetnek bennünket és szabad-e azokat hagyni érvényesülni?

Vegyünk sorra pár példát a könnyebb megértés érdekében.

- Éppen vesztettem egy ügyleten és meg vagyok sértődve, csak azért is megmutatom!
- Félek az újabb veszteségtől, ezért leveszem a pozíció méretet vagy bizonytalankodva később nyitok ügyletet, mint kellett volna, vagy eleve nem merek új pozíciót megnyitni.
- Látok egy jó belépési pillanatot és nagyobb lot mérettel lépek piacra. Ez most akkor mohóság vagy tudatos pozíció nyitás? Mennyi a döntésemben az érzelem és mennyi a száraz számítás?

- Belefáradok a tőzsdei kereskedésbe és feladom az egészet. (Kitartás hiánya.) Nem az okokat keresem, hanem az egyszerű megoldást, a kellemetlen helyzetből kivezető utat.

Vegyük észre, hogy az érzelmek kezelésénél eldől minden: hozzá nyúlunk-e az előre meghatározott stop-losshoz, esetleg túl korán zárjuk a pozíciót, rányitunk az ügyletre egy másikat (kockázat növelése vagy csökkentése érdekében), függővé válunk és napi 10 órát ülünk a gép mellett,  stb. Gyakran egy szerintünk “száraz tény” elemzése során jövünk rá, hogy milyen bonyolult is ez az egész: melyik pozitív érzelem és melyik negatív? Valóban őszinték vagyunk magunkhoz vagy csak eljátszuk?

Összegzés

Leírva ennyire egyszerű: fegyelmezetten és kitartóan kell kereskedni, tapasztalatokat kell gyűjteni és kezelni kell még az érzelmeinket is.

De a valóság rideg: kevesen vagyunk erre képesek. És előre senki sem tudhatja magáról, hogy mire képes, ezért kell tanfolyamot végezve, kellő fegyverzettel nekivágni a dolognak, hogy legalább az esélyeink jobbak legyenek.

 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>