Legnagyobb családi vagyonok

Minden családban előfordulnak viszályok és különösen nagy nyilvánosságot kapnak, ha olyan családokról van szó, amelyek óriásvállalatokat irányítanak. A legnagyobb tőzsdei vállalatok között is sok olyan van, amelyet egy-egy család tart kontroll alatt. A Business Insider most összegyűjtötte Credit Suisse adatai alapján a legnagyobb olyan cégeket (piaci kapitalizáció szerint), amelyeket egy-egy család vezet.

10. Nike

Phil Knight a Nike első embere volt már azóta, hogy 1964-ben megalapította a sportruházati céget. Múlt hónapban bejelentette lemondását, de fia, Trevis Knight veszi át helyét az elnöki székben, így a továbbiakban is a család kezében marad a hatalom.

9. Kinder Morgan

Az Enron bukása után Richard Kinder 1997-ben megalapította a Kinder Morgan energiaipari céget, ami jelentős olaj-és földgázvezeték hálózattal rendelkezik a világon.Közel 100 milliárd dolláros kapitalizációjával felkerült a legnagyobbak közé.

8. Volkswagen

A nagy német autógyártóban két családnak van érdekeltsége: a Porsche és a Piech családnak, akik a Porsche alapítója, Ferdinand Porsche leszármazottai. A család a Porsche Automobile Holdingson keresztül vezetik a Volkswagent, amely az olyan márkák tulajdonosa, mint a Porsche, az Audi, vagy a Bentley.

7. Samsung Electronics

A dél-koreai technológiai óriásban még mindig jelentős részesedést birtokol az alapító Lee-család. Lee Kun-Hee-nek nagy szerepe volt benne, hogy az apja által alapított cégből egy ekkora konglomerátum lett, mint a Samsung-csoport. Jelenleg a Samsung Electronics vezetője.

6. Oracle

Larry Ellison, az Oracle egykori alapítója még mindig a vállalat elnöke és első számú technológiai vezetője, bár a vezérigazgatói posztról 2014 szeptemberében lemondott. A cég sikerei Amerika leggazdagabb emberévé tették. Két gyermeke Megan és David szintén rendelkeznek Oracle-részvényekkel, de mindketten a filmipar iránt érdeklődnek, így nem valószínű, hogy átveszik majd a „családi vállalkozást”.

5. Anheuser-Busch InBev

Az amerikai-belga sörgyártóban a Lamann, a Sicuira és a Telles család birtokol jelentős részesedést. Jelenleg Brazília leggazdagabb embere, Jorge Paulo Lemann a társaság legnagyobb tulajdonosa. Carlos Sicupirával és Marcel Herrmann Telles-szel együtt a cég 26%-át birtokolják.

4. Facebook

Mark Zuckerberg egymaga csaknem a Facebook-részvények harmadával rendelkezik, de még apjának is adott 2 millió darab részvényt cserébe azért, hogy az induláskor támogatta a vállalatot.

3. Wal-Mart

A Wal-Mart részvényeinek több mint felét birtokolja a Walton-család a Walton Enterprises-on keresztül. A világ leggazdagabb emberei között találjuk a család öt tagját is, 35 milliárd dollár körüli vagyonukkal, például Christy Waltont, aki a világ leggazdagabb nője.

2. Roche

A svájci gyógyszercéget Fritz Hofmann-La Roche alapította, jelenleg a világ legjobb gyógyszereit gyártja a daganatos betegségek kezelésére. Az örökösei, a Hoffmann-Oeri család tagjai még mindig a részvények több mint felével rendelkeznek. A családban legalább 8 milliárdos van, köztük Andreas Oeri és André Hoffman, akik mind a ketten benne ülnek az igazgatóságban.

1. Novartis

A svájci Novartis a világ egyik legnagyobb gyógyszergyártója. A cég 1996-ban jött létre a Sandoz és a Ciba-Geigy fúziójával. Jelenleg a Sandozt 1886-ban alapító Edouard Sandoz leszármazottai birtokolják a Novartis részvényeinek jelentős részét. A Sandoz Family Foundation a legnagyobb tulajdonosa a gyógyszergyártónak, elnöke, Pierre Landolt pedig a Novartis igazgatóságának tagja. A listán a legnagyobb vállalat, közel 300 milliárd dolláros piaci kapitalizációval.
Forrás:portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük