Hírek hatása a piacokra

Hírkereskedés, tőzsde tanfolyam kezdőknek. Forex kereskedés, day trade sikeres stratégia elsajátítása.

Az utóbbi időben olyan hírdömping érte el a kereskedőket,hogy arra gondoltam, hogy készítek egy statisztikát: egyáltalán milyen mértékű a hírek hatása az árfolyamokra és van-e olyan időszak, amikor a hírektől mentesen kereskedhetünk?

Átnéztem a legfontosabb termékekre hatást gyakorló híreket és készítettem egy gyors statisztikát. A 2016.09.01-2016.10.27. közötti időszakra vonatkoznak a lenti adatok:

Termék/deviza Nagyon fontos hír közepes/fontos hír piaci elmozdulás
      kb 100 pip körül
EUR  – 139  –  
USD 37 248  –  
GBP  – 78  –  
JPY  – 52  –  
EUR/USD  –  – 30  
GBP/USD  –  – 30  
DAX  –  – 25  
USD/JPY  –  – 36  
Gold  –  – 34  

Látható, hogy az USD-t érintő hír jelent meg a legtöbb, itt időnkét adott időszakban 3-5 hír, makroadat is megjelenik egyszerre. Az USA híreknél külön megszámoltam a „nagyon fontos” bejelentések előfordulási gyakoriságát is, látható, hogy másfél hónap alatt 37 ilyen bejelentés volt és közel ennyi „durva” elmozdulás is történt az EUR/USD árfolyamnál. De természetesen az EU régió híreire is figyelnünk kell, ezekből is hatalmas a megjelenések száma.

Jöjjön akkor a hírkereskedés

Adja magát a dolog, kereskedjünk akkor a hírek, makroadatok, fontos gazdasági bejelentések időszakában. Kell ennél jobb, hiszen látható, hogy milyen komoly árfolyam kilengések vannak ilyenkor, tehát sok pénzt lehet keresni. Azonban azt kell mondanom, hogy sok pénzt lehet elveszíteni is, szóval a hírkereskedésről én a kezdőket le szoktam beszélni. De akkor alig marad olyan időszak, amikor „hírhatás mentesen” lehet kereskedni!

Mikor kereskedjünk és mivel?

A tőzsdetanfolyamon azt szoktam javasolni, hogy ilyen jelentős elmozdulások mellett, ennyire volatilis piacokon igyekezzünk napon belüli skalpolással, akár csak pár órás ügyletekkel pénz keresni. Ne hagyjunk napon túli ügyleteket, kezdőként tapasztaljuk meg a piacok mozgását, kiszámíthatatlanságát.

Tehát a fenti statisztika alapján ilyen időszakot alig találunk az EUR/USD terméknél, így kénytelenek vagyunk több terméket is megfigyelni, a sajátosságait megismerni, hogy legyen lehetőségünk hírmentes időszakban vagy a hírekre is odafigyelve kereskedni.

Marad a DAX, arany, jen és a CHF…..

A másik lehetőség a pozíciók méretezésében rejlik. A napon belüli skalpolásnál nagyobb méretű ügyleteket is megnyithatunk, ott vagyunk a gépnél, tudunk reagálni az eseményekre (ha kellően fegyelmezettek vagyunk).

De van egy olyan lehetőség is, hogy trend irányba kereskedünk, több napos ügyletet nyitunk – de olyan méretben, hogy a hírek hatására bekövetkező kilengéseket túléljük és a hosszú távú trend fennmaradása esetén komolyabb nyereséget is elérhessünk.

Az ördög természetesen a részletekben bújik el: milyen lot méretű ügyletet nyissunk, hova tegyük be a stopot, milyen tőkemérettel nyissunk számlát, mekkora nyereségre „hajtsunk”?

Ha ezekbe a fontos részletekbe is bele szeretnél látni, akkor kapcsolódj be a tőzsdeklub munkájába.

dr.Tatár Attila

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük