Amerikai tőzsdék – van lejjebb?

Még nincs itt az év vége, de láthatóan 2008. óta a legrosszabb évét zárja az amerikai részvénypiac. Mi várható 2023-ban?
Van még lejjebb vagy elindulhat az emelkedés?

2022. nem a tőzsdék éve volt

Elnézést, hogy csak az amerikai tőzsdékkel foglalkozom, de ezek a világ meghatározó részvénypiacai, ami itt történik, az jellemző és hat a többi tőzsdére is. A magyar BÉT sajnos szót sem érdemel, az európai börzék esetében pedig túlságosan heterogén piacokat kell közös nevezőre hozni.

De beszéljenek a számok. Hol állnak a legnagyobb USA papírok közel az év végéhez (egy éves teljesítmény):

  • Microsoft -31%
  • Apple -28%
  • Meta -66%
  • Alphabet -41%
  • Amazon -51%
  • IBM +8%
  • Bank of America -27%
  • NVIDIA -54%

A sort még sokáig lehetne folytatni, de az S&P500 éves teljesítménye is sokat elárul: -20% (de volt év közben 30%-nál nagyobb veszteségen is).

Amerikai tőzsde, akciós tőzsde tanfolyam. Részvény kiválasztás, olcsón vásárolni, drágán eladni.

Mi várható 2023-ban?

Lássuk először a bíztató adatokat. Talán az USA esetében elértük vagy közel az infláció tetőzése és elkerülhető vagy rövid lesz a stagnáló gazdasági időszak. A munkanélküliség alacsony, nem látni komolyabb válságtüneteket – messze nem olyan rossz a helyzet, mint például 2008. vagy 2020. esetében volt.

A nagy kérdés az, hogy a FED ismét hibázik, vagy most eltalálja a kamatemelés éppen megfelelő mértékét és időzítését?

Ma már látjuk, hogy az élénkítést túlzásba vitték – bár itt a kormányokon is sok múlott, nem csak a FED pénzszórása volt az egyedüli gond. Ha most túl korán leállnak a kamatemeléssel, akkor tovább nőhet az infláció, ha túl sokat emelnek, akkor a stagnáló gazdasági folyamatok bemerevedhetnek.

Azt azonban megállapíthatjuk, hogy annyira komoly válságjelenségek, gazdasági gondok nem láthatóak, hogy elhúzódó válságra, bármilyen összeomlásra kellene felkészülni. Az infláció nem fog gyorsan lecsökkenni, de a tőzsdék emelkedéséhez már az is elegendő lehet, ha nem emelkedik tovább.

A kötvénypiacokra sok pénz áramlik – részben a tőzsdékről -, azonban akkora a pénzbőség, hogy a tőzsdei kereslet erős fenntartásához mindenképpen elegendő lehet.

Itt volt az ideje egy korrekciónak

A covid járvány és tőzsdei zuhanás előtt olyan magas árazások alakultak ki, hogy csak azt nem tudjuk megmondani, hogy ha nem a covid, akkor mi okozhatta volna ezt a korrekciót – mert valaminek történnie kellett. Ugyan ez játszódott le a 2021-es évben is: ezt az őrült rohanást korrekció kellett, hogy kövesse. De most megtörtént az áresés, a lufi kissé leengedett, jöhet a gyors visszapattanás. Mert bár az emelkedés több kísérlete is hamvába halt, de ha valóban beindul, akkor láthattunk már rá példát, hogy pár hét alatt 10-20%-ot is tud száguldani a tőzsde felfelé.

Jó, de akkor most mit is vegyünk? Hogyan válasszuk ki azokat a részvényeket, amelyektől komolyabb teljesítmény várható?

Sokan beérik annyival, hogy azt kell venni, ami sokat eset, de szerintem ennél sokkal megalapozottabb és pontosabb vizsgálati módszerre van szükség.

Jöjjön el a részvény befektetési tanfolyamra és tanulja meg a részvény választás objektív, megalapozott módszertanát.

Kérdezzen, keressen meg:

Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük