Martingale elvű robot

A pénzpiacok és a szerencsejáték

Sokan gondolják úgy – főleg akik sokat vesztettek a kereskedés során -, hogy a tőzsde és a szerencsejátékok között semmi különbség, csak itt több a hókusz-pókusz.

Valóban nem könnyű kereskedni és megtalálni azt a vékony mezsgyét, ami a szerencsejátékok (vagy pl. a pénzfeldobás) és a tőzsdei kereskedés között húzódik. Főleg a day-trade, tőkeáttételes kereskedés területén találhatóak olyan intenzív ármozgások, hogy csak sok tanulás, rutin és jó stratégia alkalmazásával lehet tartósan nyereséggel kereskedni saját egyéni kereskedés formájában.

Káoszelmélet

A káoszelmélet olyan egyszerű nemlineáris dinamikai rendszerekkel foglalkozik, amelyek viselkedése az őket meghatározó determinisztikus törvényszerűségek ellenére sem jelezhető hosszú időre előre. Emberi nyelven ez azt jelenti, hogy az elmélet leírja azokat a rendszereket, amelyek szabályszerű, törvényszerűségeket mutató megközelítések nem képesek kezelni. Ma már vannak matematikai megközelítések, amelyek a káoszban is megteremtik az eligazodást.

A bonyolult rendszerek, mint például az időjárás vagy a tőzsde változásait nehéz belátható időn belül megjósolni.  A tőzsde világa bonyolult, de bizonyos törvényszerűségek itt is érvényesülnek – megteremtve a módját a szabályszerűségek feltárására és alkalmazására.  Vannak olyan tőzsdei folyamatokhoz is értő programozók, akik összetett rendszerekbe építik be a feltért szabályokat és alkotnak nyerő stratégiákat. Az általuk alkalmazott szisztéma alkalmas a folyamatok bizonyos előrejelzésére vagy legalábbis kezelésére, tehát itt azért nem a teljes káosz uralkodik!!!

Lehet kereskedni ilyen program rendszerek segítségével. Az ember egyedül korlátai miatt sem képes ilyen összetett szabályrendszer követésére – erre valók a számítógépes programok.

Martingale elv

Ez a legismertebb “matematikai elven működő” szisztéma. Ekkor azt feltételezzük, hogy az ármozgások iránya nem határozható meg, ezért mind a két irányba felveszünk pozíciót és aztán a következő lépést akkor tesszük meg, ha az ár elmozdult egy egységnyit (előre meghatározott elmozdulás, amelynek a kötés sűrűség meghatározásakor van jelentősége). Meghatározott idő vagy távolság (pip) elteltével ismét nyitunk pozíciót, mindig a vesztes irányba. Hasonlít a dolog a Martingale módszerre.

Addig folytatjuk ezt a sorozatos pozíció nyitást egyre nagyobb – adott számsorozat alapján – növekvő mennyiségben, amíg a trend meg nem fordul és az utolsó veszteséges pozíciónk nem megy át nyereségbe. Ha nem következik be a trendforduló, akkor csak imádkozhatunk vagy folyamatosan, nagymértékben emelnünk kell a kereskedéshez szükséges fedezet összegét! Jobb esetben a legutolsó, nagy méretű ügylet nyeresége el fogja érni azt a mértéket, hogy a korábbi veszteséges pozíciókon felül még nyereséget is hoz és a robot ekkor zárja a kötéssorozathoz tartozó összes pozíciót – ha a tőként kibírta az elmozdulást, akkor nyereséggel.

Lehet, hogy ez így leírva nem könnyen követhető, de a stratégia sokáig az egyik legjobban elterjedt megoldás volt. Akkor van gond, ha nem elegendő a tőkénk a következő (egyre durvább) méretű ügylet megkötéséhez…

További információk:

dr.Tatár Attila
E-mail cím: info@bankweb.hu
Telefonszám: 20/462-88-50

Hozzászólások: 7

 1. Kedves Patya!

  Írja meg, hogy mi a megoldás, örömmel olvassuk…

 2. fazekas krisztian hozzaszolasahoz szeretnek valamit hozzaszolni(remelem nem baj)
  a kis szepseghibara is van megoldas.

  patya

 3. Kedves Péter!

  A robotok olyan programok, amelyek Metatrader program környezetben tudnak csak működni. Tudtommal nincs olyan megoldás, hogy bármilyen robotot hazai tőzsdei részvényen lehetne futtatni.
  A robotok, tőzsdeindexre, devizapárra, nyersanyagokra tudnak kereskedni.

 4. Tisztelt Tatár Úr!

  Azt szeretném kérdezni hogy ha valaki elmegy a 3napos forex robot tanfolyamra és befektet pénzt,akkor lehet olyat csinálni hogy csak a BÉT-en állítsam “munkába” a robotot?
  Véleménye szerint egy egyszeri 5-6milliós összeg befektetésével a robottal kockázatmentesen mennyi nettó hozam érhető el egy évben?Megduplázható?

  Várom megtisztelő válaszát!

  Molnár Péter

  Debrecen

 5. Kedves Krisztián!

  Én sem állítom, hogy a miénk a tuti, egyedül üdvözítő megoldás, de kétségtelenül vannak jobb és rosszabb robotok. Jöjjön el és győződjön meg róla, hogy a miénk mit tud, ne ítéljen előzetesen…
  Valóban nincs olyan robot és talán sosem lesz, amelyik felügyelet nélkül magas hozamot ér el teljes biztonság mellett. De azért a mai robot programokkal is szépen lehet kereskedni…

 6. Hali!

  Semmi sem garantálja (káoszelmélet), hogy az árfolyam vissza fog fordulni és a megnyitott pozíciók nyereséget fognak hozni.
  Ebben az esetben a tőkefedezetünk (margin) ki fog merülni és jó nagyot bukunk. Nincs olyan védelem, ami ebben az esetben ne veszteséggel zárná a nyitott pozíciókat.

  A legnagyobb ellenség a tőkefedezet hiánya.
  Nekem is van pár “TUTI” algoritmusom, amelyek minden esetben csak nyertesen jöhetnének ki, ha elég tőkefedezettel rendelkezne a befektető.
  Ez a “kis” szépséghiba mindig fent fog állni. :(

  Üdv.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>