Veszélyes a High Frequency kereskedés

forex robot, automata kereskedés, high frequency trading, tőzsdetanfolyamA rendkívül rövid távú tőzsdei ügyleteket kötő számítógépes robotok, és az őket programozó géniuszok annyi hasznot jelentenek a társadalomnak, mint ha patkányokat engednénk egy magtárba mondta Warren Buffett jobb keze, Charlie Munger a CNBC-nek.

A számítógépes géniuszoknak, és az ő kereskedő algoritmusaiknak annyi társadalmi hasznuk van, mint a patkányoknak egy magtárban – mondta a neves befektető, Warren Buffett jobb keze, Charlie Munger. A A Warren Buffett által irányított Berkshire alelnöke a cég éves közgyűlésén úgy nyilatkozott, azt szeretné látni, hogy a számítógépes robot kereskedők, az úgy nevezett high frequency traderek (HFT-k) teljesen eltűnjenek a piacokról, és helyettük olyan ösztönzők kerüljenek, amelyek tényleg amelyek meggátolják, hogy az ilyen „szerencsejátékosok” nyerjenek. Ilyen intézkedés lehet például a rövid távú ügyletekre kivetett adó (ilyen lenne az Európában éppen viták tárgyát képező Tobin-adó is).

A Berkshire a rövid távú villámkereskedőkkel ellentétben a vállalatokba hosszú távra fektet be fundamentális alapon, a kiválasztásnál a cégek hosszú távú értékteremtési képességét tartják szem előtt. Az értékalapú befektetőket az árfolyamok rövid távú mozgása nem igazán érdekli, sokkal inkább a vállalat sikeres működése.

Forrás: www.portfolio.hu

Szakértőnk kiegészítése:

Fura ez a pár soros kiragadott hivatkozás. De önmagában ez a siránkozás is, hogy milyen károsak a HFT-k.
A legtöbb újdonságot nehezen fogadják el a piac régi, kényelmes szereplői. Ők azt szeretnék, ha semmi sem változna, minden úgy maradna, ahogyan az nekik jó és nehezen viselik el, ha valaki „kiveszi a sajtot a szájukból”.

Azt is látnunk kell, hogy automatizált kereskedés is sokféle van, ennek csak egy szeletét adják a HFT programok. Most általában a programokkal van a baj vagy a skalpolós stratégiával? A piac volumenét mindenképpen meghatározzák a robotok, ez ma már adottság, inkább alkalmazkodni kell hozzá és nem siránkozni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük