Morgan Stanley: short TRY!

Izgalmas történet látszik kirajzolódni a devizapiac egyik sérülékenynek és sokszor célpontnak tartott szegmensében: a török líra hevesen gyengült az év elején, de úgy tűnik ezzel még nincs vége. Az igazán érdekes az, hogy ez a deviza pont tavaly év elején is a válságát élte. A jegybankja szerdán nem nyúlt az irányadó kamatokhoz, ami tovább fűtötte a piaci kedélyeket: a Morgan Stanley kapva az alkalmon máris újra eladásra ajánlja a lírát a dollárral szemben. Nemrég a feltörekvő piaci spektrumban újra reflektorfénybe került a török líra (TRY). Ez az a deviza, ami a 2014-es év elején is súlyos nyomás alá került már a piacon, most pedig valami hasonló, bár kevésbé súlyos helyzet állt nemrég elő.

Árfolyamgyengülésre játszana? - Mutatjuk a spekulánsok régi-új kedvencét

Az elmúlt egy hónapban 5,3 százalékkal értékelődött le a törökök fizetőeszköze az euróval szemben, míg a dollárhoz képest 7,2 százalékkal. A zöldhasúval szemben YTD-alapon (év elejéhez mérten) egyébként már 16 százalékos elmozdulást látunk, ami kifejezetten jelentősnek nevezhető. A forint dollárkeresztje ennek a felét sem produkálta ennyi idő alatt.

A török történet röviden úgy áll, hogy éppen bizonytalan választások előtt áll az ország (idén június 7-én lesznek az általános parlamenti választások) és nyomás alatt van a jegybankjuk, hogy ne szigorítson tovább a monetáris kondíciókon. Ennek megfelelően a CBRT – a török jegybank – nem is változtatott a meghatározó kamatain most szerdán, pusztán a piac számára semleges technikai intézkedéseket jelentett be. Ez így első ránézésre nagyon hasonlónak tűnhet a tavalyi helyzethez, amikor a török jegybank szintén nem akart kamatot emelni a TRY gyengülése közepette, majd végül rendkívüli intézkedésekre kényszerült.

Akkora történelmi mélypontokra került a fizetőeszközük (euróval és dollárral szemben is) és jelentős mennyiségű spekulatív pozíció került ellene kiépítésre. Kérdés, hogy a mostani jegybanki inaktivitás mit üzen a piac számára.

Árfolyamgyengülésre játszana? - Mutatjuk a spekulánsok régi-új kedvencét

Ha persze igazán súlyos nyomás alá kerülne a líra, akkor feltehetően a legjobb módszer a védésére az volna, hogy ezt az egynapos kamatot (ez a kamatcsatorna felső része) emelnék még feljebb. A piacon ugyanakkor azt gondolják, hogy ehhez sem fognak egyelőre hozzányúlni a török jegybankárok. A JP Morgan feltörekvő piaci stratégái szerint most éppen status quo állapot van, amin csak a mostaninál sokkal hevesebb gyengülés hatására változtatnának.

Morgan Stanley: short TRY!

Ebben a helyzetben pedig azt látjuk, hogy újabbnál újabb magasságokba kerül a TRY a vezető devizákkal szemben, amire reagálva a Morgan Stanley az ügyfeleinek küldött tegnapi jelentésében megerősítette, hogy továbbra is leértékelődésre számít. A neves befektetési bank februárban már vételre ajánlotta az USDTRY párt (vagyis a lírát shortolta a dollárral szemben), de az ezen elért profitjukat már realizálták. A stratégáik most úgy gondolják, hogy az eddigi trend tovább élhet, sőt a korábbi előrejelzésükkel szemben még idén elérheti a 3,00-ás értéket az USDTRY.

Messziről nézve nagyon szembeötlő, hogy a lírának a dollárral szembeni keresztjében az elmúlt 10 évben szinte alig volt pár hónap, amikor értékelhető korrekció alakult volna ki. A válság óta lényegében csak gyengülést tudott produkálni a törökök pénze a legfontosabb devizával, a dollárral szemben.
Árfolyamgyengülésre játszana? - Mutatjuk a spekulánsok régi-új kedvencét
A JP Morgan elemzése szerint a líragyengülésre mostanra egészen ellenállóvá vált a török vállalati és banki szektor, ami fontos tényező lehet abban, hogy a CBRT türtőztetni merje magát a monetáris szigorítástól. Így pedig valóban további tér nyílhat a török fizetőeszköz leértékelődése előtt, ami így ismét célponttá válhat a devizapiaci spekulánsok számára. Fontos ugyanakkor azt is mérlegelni, hogy a TRY shortolása az euróval és a dollárral szemben egy igen költséges művelet az óriási kamatkülönbözet miatt. Hosszútávon tartani ilyen pozíciókat csak jelentős líraleértékelődés esetén éri meg, ami akár sötét árnyékot is vethet erre a történetre.

Persze a rendkívül kockázatos devizapiaci spekulációban nincs olyan, hogy valaminek ne lenne árnyoldala, mindenesetre, ha a Morgan Stanely előrejelzése bejönne, azzal nagyjából 10 százalékos árfolyamnyereséget érhetnénk el a jelenlegi spot árfolyamot alapul véve. Drága és kockázatos művelet, de a fundamentális történet úgy tűnik, sokak számára vonzó.

Forrás: portfolio.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük