Mennyit költött Kína részvényvásárlásokra?

A kínai kormányzat összesen 236 milliárd dollárnak megfelelő összeget költött részvényvásárlásokra a tőzsdei lejtmenet három hónappal ezelőtti megindulása óta.

A Goldman Sachs becslései szerint 1500 milliárd jüant, azaz nagyjából 236 milliárd dollárt költött a tőzsdei áresés megfékezésére a lejtmenet három hónappal ezelőtti megindulása óta. A Bloomberg tudósítása szerint a befektetési bank szakemberei úgy vélik, csak augusztusban mintegy 600 milliárd jüant fordítottak részvényvásárlásra.

Kinger Lau, a Goldman stratégájának elemzése szerint ezzel a kínai tőzsdén forgó részvények közkézhányadának akár 9,2 százalékét is megvásárolhatták. Ugyanakkor szerinte egyelőre eltúlzottak azok a befektetői félelmek, amelyek arra vonatkoznak, mi történik majd ha az állam elkezdené ezt a portfóliót leépíteni.

A Sanghaj Composite Index értéke 41 százalékkal zuhant június óta, s ezzel a kínai belföldi tőzsdék kapitalizációja mintegy 5000 milliárd jüannal csökkent. Az eladási hullámot erősítette a nagyobb tőkeáttételes pozíciókban ülő befektetők kényszerlikvidálásai is. A kínai kormányzat számos erőfeszítést tett az áresés megfékezésére. Az állami vagyonügynökség felhatalmazást kapott arra, hogy 400 milliárd dollár értékben vásároljon részvényeket szükség esetén, betiltották a részvények shortolását, a legnagyobb részvényesek számára eladási tilalmat vezettek be, s az állami tulajdonú vállalatokat saját részvény vásárlásokra utasították.
Forrás: napi.hu

Pénzbróker kiegészítés:

Erről az jut eszembe, hogy „nagy ország, nagy hibák.” Kínában is meg fogják tanulni, hogy a tőzsde lényege éppen a függetlenségében és magas likviditásában van. Hagyni kell a lufit leengedni, nem lehet széllel szemben….

A kormányzati beavatkozással ismét a nagyok jártak jól. Azok nyertek az ügyön, akik megfelelő helyzetben, sok mozgatható tőkével voltak képesek reagálni a folyamatokra. Miközben sok kisbefektető a botnak ismét a rossz végén állt.

Több hasonlatot nem írok, de fogunk még a kínai tőzsdepánikról olvasni.

Ha további érdekes információkat szeretne hallani a tőzsdék valós működéséről, akkor jöjjön el a Befektetői Iskola Gimnázium előadására.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük