Van olyan Trump ígéret, ami megvalósul

Az Egyesült Államok katonai kiadásai eddig is nagyságrenddel nagyobbak voltak a legtöbb meghatározó jelentőségű országénál, de a napokban elfogadott költségvetési kiegészítési törvény újabb jelentős összeggel növeli a hadsereg és a hadiipar rendelkezésére álló pénzeket.

Legalább ezt az ígéretét már részben teljesíteni tudta Donald Trump… Barack Obama előző elnök ugyanis sokat alkudozott a törvényhozás republikánus többségével a védelmi kiadásokon, Trump azonban az ilyen jellegű kiadások jelentős növelését, újabb hadiipari megrendeléseket ígért már a kampányidőszakban is.

A mostani törvény 25 milliárd dollárral emeli meg az amúgyis grandiózus (a magyar GDP ötszörösét kitevő) 611 milliárd dolláros védelmi büdzsét jövő szeptemberig. Ez nagyjából a fele annak, amit az elnök a katonai kiadások egész éves emelésére ígért.

Az elmúlt években csökkent a katonáknak szánt pénz, párhuzamosan azzal, hogy Irakból kivonták a haderőt, Afganisztánban pedig csökkentették a létszámát. Az Egyesült Államok azonban ennek ellenére majdnem háromszor többet költ védelmi célokra, mint az utána következő Kína (stockholmi békekutató intézet adatai szerint). A harmadik helyen Oroszország áll, amely az USA kiadásainak 11 százalékát fordítja védelmi büdzséjére.

A védelmi kiadások a szintén tervbe vett infrastruktúrális fejlesztésekhez hasonlóan jelentős mértékben javítják az amerikai gazdaság teljesítményét, így hosszabb távon erősíthetik a dollárt is.

Ha szeretne pénzt keresni az euró/usd árfolyammal történő kereskedésen, akkor jöjjön el tőzsdei tanfolyamunkra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük