Richard Dennis iskolája

tőzsdei kereskedők, Richard Dennis, forex robot, tanfolyam, tanácsadásA következőkben a 70-es, 80-as évek legendás kereskedőjének, Richard Dennisnek a klasszikus turtle stratégiáját tekintjük át, amelynek sok elemét mind a mai napig sikerrel használhatják, akár day-tradező kereskedők is.

A mágus és a teknőcök

Igazi filmbe illő sikertörténet Richard Dennis kereskedési karrierje, aminek az 1987-es tőzsdeválság vetett véget, ahol is jelentős vesztességeket szenvedett el, ami után visszavonult az aktív vagyonkezelésből. Dennis 17 évesen hírfutárként kezdett el dolgozni a cichago-i árutőzsdén, aminek pár év múlva már az egyik legmeghatározóbb kereskedője lett, és két évtized alatt az apjától kölcsönkapott párszáz dolláros kereskedési tőkéjét több százmillió dollárra dagasztotta.

Dennis 1983-ban pontot akart tenni üzlettársával és barátjával Bill Eckhardt-al folytatott régi vitájának a végére, miszerint bárkiből sikeres tőzsdei kereskedő válhat-e, avagy születni kell erre a szakmára. Dennis az előbbi, Eckhardt az utóbbi mellett kardoskodott. Dennis javaslatára állást ajánlottak összesen 23 kereskedői helyre. A jelentkezők kéthetes oktatást követően 1983 januárjában már kisebb tőkével kereskedni kezdtek, amelyet a tanítványok többségénél februárban 1 000 000 dollárra növeltek.

A teknőcök azóta is a tőzsdei kereskedés történetének leghíresebb, és mind a mai napig egyedülálló kísérletét jelentik, ahol beigazolódott, hogy kevés, vagy semmilyen kereskedési tapasztalttal sem rendelkező emberekből egyszerű kereskedési szabályok betartásával sikeres tőzsdéző válhat. Az 1983 és 1987 között Richard Dennis teknőcei több mint 100 millió dollárral gyarapították tanáruk vagyonát.

Az 1987-1988-es időszakban Dennis összesen 50 millió dolláros vesztességet szenvedett el, amelynek alapvetően két összetevője volt. Richard Dennis és a hozzá hasonló stratégiáját követők már olyan tőkeerővel rendelkeztek, hogy vételeikkel illetve eladásaikkal jelentősen kimozdították az árutőzsdei piacokat, ami lerontotta a stratégia hatékonyságát, valamint a 1987-es válságban Dennis lazított saját kockázatkezelési szabályain, ami utólag végzetesnek bizonyult.

Beszállás

A turtle stratégiában a vételi illetve eladási szignálokat a Richard Donchian nevéhez fűződő Highest High és Lowest Low indikátorok adják, amelyek mintegy árfolyam csatornát képeznek az árfolyamgörbe körül. Dennisék alapvetően napi grafikonokat vizsgáltak 20 periódusos beállítással.

Vételi jelzést kapunk, amennyiben az elmúlt 20 kereskedési nap maximuma fölé kerül az árfolyam, míg az elmúlt 20 kereskedési nap minimuma alá süllyedés eladási szignált ad. Ha az alsó és felső szalagot vizsgáljuk, akkor vételi szignál esetében az árfolyam erősödése jóvoltából fölfelé törik meg a felső szalag. Az eladás szignált az alsó vonal lefelé történő megtörése adja.

Stop-loss

A veszteséges pozíciók időbeni elvágását illetően Richard Dennisék a money management eljárást alkalmaztak, miszerint a kereskedési tőkéjüknek 2%-nál többet nem voltak hajlandóak elbukni egy adott pozíción. Hasonló elvet követve, ha valakinek 1 millió Ft van a tőkeszámláján, és BUX812-vel kereskedik, akkor maximum 20,000 Ft-ot hajlandó elveszteni egy adott pozíción, és ha ezt a mértéket eléri a vesztesség, egyszerűen lezárja vételét vagy eladását, és új lapot nyit kereskedése történetében.

A kereskedési mennyiség meghatározásánál az adott termék volatilitását vizsgálták, aminek a legegyszerűbb módja az ATR indikátor használata, amely számszerűsíti a részvény árfolyam mozgásának természetes ingadozását.

Exit-kiszállás

A nyereséges pozíciók lezárásánál ismét a már bemutatott highest high és lowst low indikátorokat hívjuk segítségül, csak ebben az esetben 10 periódusos paraméterezéssel használjuk azokat. A következő példában a BUX812 grafikonon 21,000 pontos árfolyamnál adott eladási szignált a rendszer, és a pozíciózárásra pedig a 10 periódusos szürke highest high indikátor megtörése adott jelzést 14,000 ponton.
Azon befektető, aki az előbbiekben vázolt egyszerű stratégiát szigorúan betartja, különösen annak a kockázat kezelésre vonatkozó részét, jó eséllyel hosszú távon sikeres spekulánssá válik. Ne felejtsük azonban el, hogy nincsen tökéletesen működő rendszer.

Alapszabályként elmondhatjuk, hogy amennyiben egy kereskedési szisztémának köszönhetően elbuktuk tőkénk 20%-át, akkor villámgyors revízióra szorul a rendszer.

Hozzászólások: 1

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>