A tőzsde és az érzelmek

Létezik az Egyesült Államokban egy 1987 nyara óta végzett felmérés, amelynél nagyszámú befektető nyilatkozik arról, hogy milyen irányba várja a vezető részvényindexet a következő hónapokban. Eme felmérés szerint évek óta nagyon alacsony szinten van az optimista befektetők aránya. Ez a sentiment indikátor rengeteg az emelkedésről lemaradó befektetőről tanúskodik. Emiatt is tudott eddig mindig gyorsan visszaemelkedni az amerikai részvénypiac a kisebb-nagyobb esésekből.

A 2009-es mélypontokról immár tíz éve emelkedő amerikai tőzsdeindexek aktuális bikapiacának külön kis története a 2016 elejétől zajló, nagyon sok piaci szereplő által teljes értetlenségben szemlélt komoly emelkedés.

Optimisták és pesszimisták a tőzsdén

Az American Association of Individual Investors (AAII) egy 150.000 tagot számláló szervezet. Célja, hogy segítse az amerikai kisbefektetőket a hatékonyabb pénzügyi döntéshozatalban. Ez a szervezet 1987 nyara óta minden héten egy egyszerű felmérést végez el több ezer tagja között. Arról kell nyilatkozniuk a résztvevőknek, hogy milyen irányba várják a részvénypiacot a következő hat hónapban. Általában ha túl sok az optimista befektető, akkor már mindenki komoly részvény pozícióban ül és nincs, aki vegyen, így ilyenkor gyakori az áresés. Ellenkező esetben, ha túl sokan pesszimisták, akkor alig valakinek van részvénye. Ezekben az esetekben a nagyobb fájdalmat a befektetőknek az emelkedés okozza,m amiből kimaradnak…..

Tőzsde tanfolyam - részvény vásárlás és day trade kereskedés!
Ne maradjon ki a tőzsde száguldásából. A tőzsdei befektetés megtanulható, és most egy helyen akár két tanfolyamot is elvégezhet:

Mindkettő gyakorlat orientált a képzés, rengeteg ábra, adat és folyamatos kapcsolattartás segíti a tanulási folyamat során.
További információk a részvény befektetési tanfolyamról: Tőzsde tanfolyamok – akció>>>

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850

Ez a több mint harminc éve rendelkezésre álló befektetői nyilatkozat egy komoly adatbánya az emberi pszichológia megfigyelőinek. Lássunk egy pár példát.

Bemutatandó a 2016 óta tartó időszak permanens optimizmus hiányát és a folyamatosan jelenlévő pesszimizmust, vegyünk az optimista és pesszimista befektetők arányából egy 13 hetes átlagot az adott időpontokra. A 13 hét egy negyedév, így kiszűrődik egy-egy szélsőséges adat hatása és jól megmutatkozik az optimizmus/pesszimizmus trendszerű alakulása.

A 38,5%-os a felmérés 32 éves történetének a historikus átlaga és látható, hogy két rövidebb időszak kivételével folyamatosan a történelmi átlag alatt volt a befektetők optimizmusa. Öt különböző időszak különíthető el.

  • Első időszak – szinte a teljes 2016-os év: A Brexit szavazásból és Donald Trump megválasztásából fakadó félelmek uralták. A 2015 végi és 2016 eleji részvénypiaci turbulenciában alulpozícionálttá váló befektetők extrém pesszimistán tekintettek a jövőbe. Eredmény: konstans részvénypiaci emelkedés.
  • Második időszak – 2017 nyara: Trump adócsökkentési programjának elkaszálásától és az észak-koreai helyzettől remegett ekkoriban a befektetők keze. Sok hónapos pesszimizmus. Eredmény: gyorsuló 2017 végi és 2018 januári emelkedés.
  • Harmadik időszak – 2018 január vége: Az egyetlen időszaka a Trump-érának, amikor egy parabolikus emelkedés végén a befektetők markánsan optimistává váltak. Eredmény: tíz nap alatt 12%-nyi heves S&P 500 indexesés.
  • Negyedik időszak – 2018 karácsonya: A heves negyedik negyedéves esés mélypontján újra 31%-ra esik az optimista befektetők aránya. Eredmény: brutális 2019-es részvénypiaci hegymenet.
  • Ötödik időpont – most: Megint a Trump időszak 31%-os mélypontján van az emelkedést váró befektetők aránya. Szemben a 2017-es nyárral és a tavalyi karácsonnyal, most abszolút csúcson vannak az amerikai részvényindexek. Ki fog itt eladni?

Miután láttuk az optimista befektetők mozgóátlagát 2016 óta, ideje a pesszimizmus alakulására is egy rövid pillantást vetnünk. Az esést váró (pesszimista, medve) befektetők aránya 2016 januárjától 2019 júliusáig jellemzően a historikus átlaga körül alakult az elmúlt három és fél évben. Az optimisták hiánya a felmérésben a bizonytalan, tartózkodó szavazatot leadó befektetők arányának magas számában materializálódott.

Az AAII szentiment felmérése kiválóan mutatja meg a 2016 óta uralkodó befektetői hangulatot. Ez a fajta befektetői tartózkodás a részvénypiaci emelkedésben való részvételtől rengeteg permanensen jelenlévő félelem által indokolt. A vizsgált időszak alatt féltünk a Brexit folyamatától, Donald Trump elnökké választásától majd tevékenységétől, a FED kamatemeléseitől, Észak-Koreától, a kereskedelmi háborútól, a technológiai cégek adatbotrányaitól, a lassuló világgazdaságtól, az inverz hozamgörbétől, a Huawei lekapcsolásán át még rengeteg dologtól. Most is rengeteg félnivaló van. A vezető amerikai indexek pedig életük csúcsán tartózkodnak. Hogyan lehetséges ez?

Tőzsdék és az érzelmek kezelése. Tőzsde tanfolyam a sikerhez, forex stratégiák, kezdő tanfolyam akció.

A laza globális jegybanki monetáris politika minden idők legdurvább kötvénypiaci buborékát fújta és fújja napjainkban is! Emellett az amerikai vállalatok folyamatosan vásárolják vissza a részvényeiket, mintha nem lenne holnap.

Ez a két faktor olyan masszív támogatást ad a globális, de kiemelten az amerikai részvénypiacoknak, ami napjainkban minden más negatív tényezőt felülír.

Gyakran emlegetik azt a kőkemény igazságot tőzsdei körökben, hogy a piac mindig a nagyobb fájdalom irányába mozdul el.

A befektetői hangulatfelmérés még ma is azt mutatja, hogy az USA részvényindexek a nagyobb „fájdalmat” további emelkedéssel tudják okozni a befektetőknek. 🙂

A sentiment index mellett ezt kiválóan mutatja a kereskedési momentum alakulása is. Egy negatív híráramlás által okozott időszakos esést a rossz hírek eltűnése és néhány jó hír később totálisan ellensúlyozni tudott. Időrendben haladva az első példa erre az S&P 500 index 2018 negyedik negyedéves esése, majd az ezt követő 2019 május elejéig tartó emelkedés.

Jelentős esés indult a Kínával szembeni kereskedelmi háború fokozódása és a FED szigorítása miatt. Ennek a kontrázása a bikák részéről, melynek vezető híroldali támogatása a lazuló FED és a folyamatos amerikai-kínai kereskedelmi megállapodással kapcsolatos optimista várakozások voltak. A jó hírek nem voltak markánsabbak idén, mint a rossz hírek a tavalyi év végén. A medvék komoly csatát nyertek 2018 decemberében, ám a háborúban végül sokadszor a bikák győzedelmeskedtek.

A piaci szereplőket természetesen a hogyan tovább innen kérdése foglalkoztatja. Életük csúcsán lévő indexeknél a befektetők a többévtizedes összehasonlításban továbbra is nagyon alacsony amerikai jegybanki kamatszint fenntartását várják. Továbbra sem szeretik ezt az emelkedést. Alacsony forgalom mellett zajlik a hegymenet, ami alapvetően bika hír, tekintettel a szinte teljes eladói hiányra. Ideális táptalaja a jelenlegi környezet egy emelkedő részvénypiaci begyorsulásnak. Ahogy az történt 1999 végén és 2000 elején. Akkor majd megint megszeretik a befektetők az emelkedést, mert már mindenki tele lesz (piszok drága) részvényekkel.

Esés is csak akkor tud majd kezdődni, amikor már szeretik a piaci szereplők az emelkedést. Ahogy ez történt 2000-ben. Akkoriban éves átlagban 49,4% volt optimista a részvénypiaccal kapcsolatban. Két és fél éven át estek is a piacok kisebb szünetekkel…

Tanulja meg a kereskedés „fortélyait”, jöjjön el tőzsde tanfolyamunkra vagy válassza online képzésünket.

További információ az érzelmek tőzsdei „működéséről…

Forrás: Concorde

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük