Amit a pénzpiacokról tudni kellene, de nem tudjuk

Találtam egy nagyon érdekes cikket, amely abban segít nekünk a The Money Project keretében elkészített vizuális ábráival, hogy megértsük a pénzpiacok pár alapvető összefüggését.

Először csak vegyünk sorra pár a fenti cikkben kimutatott pénzpiaci adatot:

  • A világunk összes pénze (7,6 trillió USD érme és bankjegy, de az elektronikus számlapénzt, betéteket is tartalmazó mennyiség 90,4 trillió USD).
  • Az összes tőzsdei papír értéke (kapitalizációja): 73 trillió USD (ebből 38% az USA aránya).
  • A világ összes felhasznált aranya 7,7 trillió USD.
  • Az összes adósság (állami, vállalati és lakossági) 215 trillió USD, az össz GDP 325 %-a. Kb. 30%-a az utóbbi 10 évben (a válságot követően) keletkezett!
  • A világ ingatlanjainak értéke 217 trillió USD (13%-a iroda, ipari-üzleti épület, 75%-a lakóépület és kb 12% mezőgazdasági). Ennek 21%-a Észak- Amerikában található, bár a népességnek csak 5%-a él itt. Európa a 24%-át birtokolja az összes ingatlan értéknek, itt a népesség 11%-a él.
  • A derivatív (származtatott) ügyletek mérete: 544 trillió USD (Határidős, opciós, warrant, swap és hasonló ügyletek).
  • Ennek az utóbbi kategóriának ez durván alulbecslése, a szerzők szerint a valós érték valahol 1,2 kvadrillió körül lehet. (Ezt már nem is fogjuk felfogni, oly sok pénz.)
  • Az 50 leggazdagabb ember vagyona kb 1,9 trillió USD lehet. Ma olvastam, hogy a 20 leggazdagabb férfi vagyona lehet annyi, mint az afrikai összes nő vagyona együtt.

Következtetések a pénzrendszerre vonatkozóan

A fenti számadatok kalkulációjáról is érdemes lenne írni, nem kis munka bármilyen hasonló nagyságrendű adatbázis létrehozása. Azonban engem a számok közötti összefüggések és kapcsolatok most jobban érdekelnek.

A fenti számokból egyértelművé válik mindenki számára, hogy arany fedezetű pénzrendszer már soha, sehol sem lesz. 🙂

Szimbolikus az a szám is, amely azt mutatja, hogy a világ összes ingatlanjának értéke közel azonos a teljes adósságállománnyal! Tehát olyan a helyzet, mintha egy család hitelből venne lakást és nem lenne más semmije – ugye ismerős? Csak nem gondolta volna, hogy így élünk globális szinten is. 🙂

A Földön mind adósrabszolgák vagyunk vagy ezeket a hiteleket már soha sem fogjuk vissza fizetni? Bár szerintem az eladósodás még sokáig folytatódhat, az én életemben még talán nem kell annyira aggódni, eddig is becsuktuk a szemünket, jó lesz ez így a jövőben is…

Nem csak a fenti számokból látszik, hogy az egyenlőtlenségek nőnek, a szegényedők elégedetlenek, változásokat akarnak, amit egyre inkább a nacionalista, szélsőséges politikusok oldalán remélnek. Volt már ilyen és nem jó lett a vége…

Az is szimbolikus jelentőségű, hogy az összes pénz mennyisége alig haladja meg a tőzsdéken lévő pénz mennyiségét. Most vagy ennyire értékes vállalataink vannak a tőzsdéken vagy ennyire túl van már árazva az egész?

A derivatív ügyletekben lévő töménytelen számról (mert ez szerintem nem igazán tekinthető pénznek) csak annyit, hogy nagyobb spekuláció, mint a tőzsdék és a forex piacok együtt. 🙂 Önmagában ez is bármikor bedöntheti a világ pénzügyi rendszerét, de azt is szomorú látni, hogy ezekről a piacokról bármikor valós pénz kerülhet át a „reálszférába”, a napi szinten működő pénzpiacokra, bankszámlákra és akkor az milyen további, esetleg drasztikus pénz hígulást, eszközár buborékot teremthet?

Tőzsde tanfolyam - részvény vásárlás és day trade kereskedés!
Ne maradjon ki a tőzsde száguldásából. A tőzsdei befektetés megtanulható, és most egy helyen akár két tanfolyamot is elvégezhet:

Mindkettő gyakorlat orientált a képzés, rengeteg ábra, adat és folyamatos kapcsolattartás segíti a tanulási folyamat során.
További információk a részvény befektetési tanfolyamról: Tőzsde tanfolyamok – akció>>>

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850

Nem véletlen, hogy sokan már csak a kriptopénzekben hisznek – ami szerintem botorság, mert ez a szabályozatlansága és bizonytalan háttere miatt nagyon veszélyes. De a jegybankok és a Facebook is keresi egy új pénzrendszer létrehozásának lehetőségét. (De hogy milyen lesz a régi és az új pénz viszonya???)

Valljuk be, hogy a világháború óta eltelt 75 év túl hosszú időszak volt, korábban nem látott eszközár buborék jött létre. (Persze gondolhatjuk azt is, hogy ezek az árak valós értéket takarnak és amíg mindenki elfogadja ezeket, addig semmi baj.)

Tőzsdei buborék, eszközárak emelkedése. A világ összes pénze, profit elérése. Tőzsde tanfolyam.

Amikor a világégésben minden elpusztul és újra kezdhetjük, akkor könnyű növekedni, új pénzt bevezetni…. De mit kezdjünk 75 évnyi békével, ahol az ingatlanok, arany, részvények és minden ára, a pénz mennyisége az egekbe száll és ilyet még senki sem látott, így nem is tudja, hogy hogyan lehet a lufiból a levegőt lassan kiengedni. Mert ha kidurran, akkor ismét világégés lesz.

Várom megtisztelő véleményüket, hozzászólásukat.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu

2 hozzászólás ehhez: “Amit a pénzpiacokról tudni kellene, de nem tudjuk”

  1. Kedves Kovi,

    A jövőt egyikünk sem ismeri. Én is szeretnék optimista lenni, de a tények makacs dolgok…
    A technológiai forradalom – és az új, amelynek a küszöbén állunk – szintén sok megoldással és problémával jár.
    Az emberi szabadság, magánszféra, esélyegyenlőség és sok minden más sérül, miközben a technológiák átalakítják teljesen az életünket.
    De lehet, hogy ez a klasszikus eset: én félig üresnek látom a „poharat” 🙂

  2. Kedves Pénzbróker!

    Én nem vagyok ennyire pesszimista. Szerintem a technikai fejlődés teremti meg ennek a vagyoni felhalmozásnak az alapját, ezért van egyre több pénz, mert eszköz, vagyoni tárgy is egyre több van. Ez szerintem természetes fejlődés, nem kell megijedni tőle, a világ egyre jobb hely, bár tudom, hogy sokan nem így látják, de csak gondoljon bele, hogy hogyan éltek a tömegek pár száz évvel ezelőtt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük