Merjünk olajat venni?

Megkeresett egy barátom, hogy az aranyon elért szép nyereségével elégedett és most ezt a pénzt áttenné olaj vállalatok részvényébe, mert nagyot zuhantak a részvényárak. Biztos, hogy ez a jó döntés?

Szerintem nem. A cégek extra kockázatot jelentenek, a részvény vásárlás drága, inkább csak több éves intervallumban gondolkozva éri meg. Ennél jobb ötletnek tartom az olaj vásárlását.

Az olaj ára kétségtelenül nagyon beesett, részben az OPEC és az oroszok kitermelésre vonatkozó megállapodásának elmaradása, részben a koronavírus helyzet miatt bekövetkezett kereslet csökkenés miatt.  A 72 USD körüli januári csúcsáról a brent egészen 31 USD-ig zuhant, ami közel 60%-os áresés!!!

Az OPEC a világ olajtermelésének már csak a 30%-át adja, erősen nő a szervezethez nem tartozó termelők (Oroszország, Norvégia, USA, Kanada, stb) és a palaolaj részesedése. Az USA palaolaj termelő cégei sorra hódítják el az OPEC ázsiai piacait. A korábbi békés helyzet megváltozott, olajháború indult a szaudiak és az oroszok között. A két nagy szereplő mellett megjelent pedig egyre erősebb a nevető harmadik….

A lassú reagálású klasszikus olaj termelők mellett a palaolaj kitermelők gyorsan, rugalmasan reagálnak a piaci mozgásokra és folyamatos innovációval csökkentik a kitermelési költségeiket.

Csökkenő kereslet

Már a koronavírus járvány előtt is több jel utalt arra, hogy a világgazdasági konjunktúra a végéhez ért. A fejlett országok recesszióba süllyednek és a kínai növekedés is lelassult. A koronavírus miatt bekövetkező kereslet csökkenés a kereslet további visszaesését hozza, így nem is olyan egyszerű arra a kérdésre válaszolni, hogy itt van-e az olaj vásárlás ideje? A Goldman Sachs szerint február-április időszakban napi 4 millió hordót is eléri a keresletcsökkenés, de időszakosan a 10 millió hordót is elérheti, összességében bekövetkezhet egy 10%-os világ szintű kereslet csökkenés, aminek a nagyon súlyos hatása az áresésben is érezhető lesz!

Mennyi az olaj kitermelési költsége?

Mielőtt eldöntenénk, hogy mennyire olcsó a mostani olajár és meddig tartható fenn, nézzük meg, hogy melyik kitermelőnél milyenek a kitermelés költségei. A szaudi olaj olcsón kitermelhető és szállítható, ezért a kitermelés hordónként 6-9 dollár, de az állami költségek hozzáadásával 30 dollár alatt nem éri meg az eladás.
Oroszországban 9-14 dollár a kitermelési ár, és kb. 27 dollár alatt számít veszteségesnek az értékesítés. Az amerikai palaolajnál sokkal nagyobb a szórás, sok kis cég van, így az önköltségi ár 25-95 dollár között van.

 A fenti árak 2014. éviek, azóta a palaolaj kitermelési költségek 50-55 dollár/hordó körüli szintre csökkentek.

Vegyünk most olajat?

2016. év elején volt ilyen alacsony utoljára az olaj ára, akkor az áresést a kínálati oldal túlcsordulása okozta. Most is hasonló a helyzet, nagy a túlkínálat és drasztikusan esik a kereslet!

Tehát csak óvatosan. Kisebb és folyamatos vásárlásokkal építsünk fel egy portfóliót jóval a 30 USD alatti árszinten. A pozíció zárására nehéz időpontot megadni, de mindenképpen több hónapban kell gondolkozni, 50-60 USD között lehet érdemes kiszállni – extrém esetben tartósabban is velünk maradhat az alacsony ár, így érdemes óvatosnak lenni.

Látható, hogy 2016. januárjában nem volt sokáig 30 USD körüli az ár, két hétig volt a mélyponton és márciusban már 40 USD felett járt. Azonban most egész más a helyzet, több szempontból is.

Tehát nagy a bizonytalanság, nem olyan egyszerű a helyzet, hogy vegyünk olajat és üljünk az ügyleten türelmesen….

Jöjjön el a következő tőzsde tanfolyamra és ott az olaj kereskedést is megtanulhatja.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük