Befektetési tanfolyam anyaga

Az általam 2013-ban indított Tőzsde tanfolyam elsősorban a rövid távú, spekulatív kereskedésre fókuszál. Akkor olyan kereskedési felületet és termékeket kerestem, amelyek ehhez a célhoz a leginkább megfelelőek (tőzsdeindexek, devizapárok, arany, olaj).

Azt tapasztalom, hogy egyre nagyobb az igény a hosszú távú, befektetői szemléleten alapuló, kimondottan tőzsdei részvény befektetés iránt. A két dolog teljesen más, így külön képzési programot indítottam a két téma teljes körű szétválasztása mellett.

Miért hosszú távon?

A rövid távú, jellemzően tőkeáttétes kereskedés magas hozamot képes biztosítani azok számára, akik ezt elsajátítják, kellően fegyelmezettek, tudatosak és sok időt szánnak a dologra.

De mit tegyenek azok, akik nehezen tűrik a stresszt, nincs sok idejük a gép előtt ülni és nem szeretnének nagyobb kockázatot vállalni, viszont nagyobb méretű tőkével is beszállnának a tőzsde világába? Mielőtt bármilyen részvényt megvennének, nekik is tanulniuk kell.

Kicsit leegyszerűsítve azt kell mondanom, hogy az egyedi részvényekbe történő befektetés elemzési metódusa, a kockázatok kezelése és a gazdasági ciklusokhoz történő alkalmazkodás a legfőbb oka annak, hogy hosszabb távra (minimum 5 év) tervezett befektetésekben fogunk gondolkozni.

Pénzpiacok és a tőzsde

Miközben a világban egyre több a pénz, ez a pénz a reálszféra helyett döntően a pénzpiacokon keresi a helyét (szerencsére, különben hiperinfláció alakulna ki). Esetleg az ingatlan és időnként az arany még szerepet játszhat a pénzpiacokon felgyülemlett tőke „elhelyezésénél”, de alapvetően megváltozott a világ: nem gyárat építenek, nem termelnek, ha vállalkoznak, akkor az sokkal kevésbé tőkeigényes vállalkozás, mint a régi időkben volt. Az Amazon, Microsoft, Facebook hatalmas vállalattá válása nem igényelt a növekedésükkel arányosan egyre több befektetést – ezek a cégek ma inkább belefulladnak a pénzbőségbe!
A jegybankok a 2008-as válság kezelése során megtapasztalták, hogy a közvetlen beavatkozás, pénzpumpa valóban segítette a válságból történő kilábalást, ezért a mostani járványhelyzetet kísérő nagyon drasztikus gazdasági leállás idején is azonnal ezekhez az intézkedésekhez nyúltak.

2008-2009-es tőzsdekrach után néhány hónap kellett ahhoz, hogy vállalható szintre emelkedjenek vissza az árak, míg a 2020-as aktuális koronavírus összecsuklás után ehhez már elég volt néhány hét.

A tanfolyamon megértjük, hogy ez a pénzbőség hogyan okozza a tőzsdék nehezen érthető és a vállalatok teljesítményével nem igazán indokolható emelkedését.

Lesz szó a hazai tőzsde komoly problémáiról, arról, hogy miért nem működik „igazi” tőzsdeként. Sorra vesszük a legfontosabb kérdéseket:

Részvény befektetés módszertana, tőzsde tanfolyam és befektetési portfólió készítése.
  1. Melyik tőzsdét, milyen részvényeket válasszak?
  2. Milyen időtávban gondolkozzak? Azt értem, hogy hosszú táv, de ez mindenkinek mást jelent.
  3. Elég annyi, hogy nagyon olcsó, és akkor vegyem meg, ugyanígy ha extrém áremelkedés történt, akkor adjam el? Mennyire érdemes az osztalékkal is foglalkozni?
  4. Melyik brókerhez vigyem a pénzem?
  5. Hogyan kell adóznom az árfolyam nyereség és az osztalék után?
  6. Hogyan kezeljem a kockázatokat? Hiszen jócskán van kockázat ennél a befektetésnél is.

Részvény elemzési megoldások, módszerek

Eljutottunk a legfontosabb kérdésig: hogyan tudjuk eldönteni, hogy egy adott részvényt megvásároljunk-e? A tanfolyamon megtanuljuk a legfontosabb elemzési megoldások használatát, és begyakorlunk egy olyan egyéni elemzési metódust, amely érthető, könnyen követhető és kevés idő ráfordításával is automatikussá teszi a befektetési folyamatot.
Fontos a makrogazdasági folyamatok megértése, de a legtöbbet a vállalatok adatainak elemzésével fogunk foglalkozni úgy, hogy nem kell hozzá közgazdasági egyetemet végezni.

Mekkora nyereségre számíthatunk?

Kétféle nyereség származhat a tőzsdei kereskedésből: egyrészt megkaphatjuk a tulajdonunkban lévő részvény után az adott vállalat nyereségéből bennünket, mint résztulajdonost megillető részesedést (osztalék) és az árak változásának köszönhetően a vásárolt részvényünket magasabb áron később eladhatjuk, így árfolyam nyereségünk is keletkezhet. Mivel hosszú távú befektetésben gondolkozunk, így nagyobb hangsúlyt helyezünk az osztalék bevételre és árfolyam nyereség elérésére csak extrém árfolyam emelkedés esetén fogunk törekedni. A hozam lassabban épül fel, mint a rövidtávú kereskedésnél, de sokkal kiszámíthatóbb és kockázatmentesebb lesz a folyamat.

Alapvetően az amerikai részvények közül fogunk választani, de pár európaiés kínai részvény elemzésére is sort kerítünk.

Tanfolyam információk

A tanfolyam 2X4 órás képzésből áll, a szükséges adatok összegyűjtéséhez az angol nyelv minimális ismerete mindenképpen szükséges. Az egyes alkalmak között lesz „házi feladat”, sok gyakorlás, így mindenki képes lesz a szükséges adatok gyűjtésének és elemzésének az elsajátítására. Természetesen a folyamatos e-mail kapcsolattartás is része a képzési programnak.
Ez egy online, skype programon keresztül zajló egyéni képzés, igény esetén Zoom csoportos oktatásra is lehetőségünk lesz.

A jelentkezés nem jelent semmilyen elkötelezettséget, anyagi következménnyel nem jár. Jelentkezését csak a tanfolyam díjának befizetését követően tudjuk véglegesíteni.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük