A Susquehanna story

A Susquehanna International Group adja az amerikai opciós kereskedési forgalom közel 25%-át és az ETF forgalom több mint 10%-át.

A Susquehanna-t az opciós kereskedési volumen terén egyedül a Citadel Securities előzi meg, amely cég a nagyfrekvenciás kereskedéséről vált ismerté.

A múlt….

Az ötlet, amiből végül a Susquehanna létrejött, az 1970-es években született meg a SUNY Binghamton egyetemen. Hat osztálytárs – Jeffrey Yass, Steve Bloom, Eric Brooks, Arthur Dantchik, Andrew Frost és Joel Greenberg – a póker és a lóversenyek iránti közös szenvedélyük és érdeklődésük révén lettek barátok.

A hat ifjú titán haladó játékelméleti és statisztikai modelleket próbált használni annak érdekében, hogy folyamatosan előnyben legyenek a többi játékossal szemben.

A sztori hangulatát egész jól tükrözi a 21 – Las Vegas ostroma című film. A Kevin Spacey által játszott egyetemi tanár egy fiatal matekzsenikből verbuvált diákcsapatot Las Vegasba visz, hogy kifosszák a kaszinókat.

A sportfogadás iránti szenvedély már korán megmutatkozott a baráti társaságnál. A nyolcvanas években a csapat gyakran járt ki a Chicago mellett található Sportsman’s Parkba lóversenyekre fogadni. Yass sikeresen azonosított egy különleges lehetőséget a lóverseny fogadásokban: akkoriban a Sportsman’s Park fogadóirodája egy úgynevezett „Super Bet”-et kínált, a nagyösszegű jackpotot akkor lehetett elvinni, ha a szerencsejátékos sikeresen találja el a nyerő sorrendet három egymást követő futamban.

A Super Bet játékok nyereménye tovább gyűlt, ha nem volt nyertes (ami természetesen általában nem volt). Yass rájött, hogy ha elég sok pénz gyűlik össze, mint potenciális nyeremény, akkor ha megveszi az összes nyertes kombinációt, akkor is profittal száll ki a fogadásból. A csapat 60 ezer dollár készpénzzel sétált be a fogadóirodába, és a létező összes kombinációra szelvényt vettek. A futamok után 600 ezer dollárral sétáltak ki. Yass és a társai az eset után még jó pár fogadóirodát kifosztottak a kor hasonló jackpotjait kihasználva – ezzel több százezer dollárt keresve – míg meg nem szűntek a lehetőségek vagy ki nem tiltották őket a bukmékerek.

Diplomájuk megszerzése után 1979-ben a baráti társaság Las Vegasba költözött és profi szerencsejátékosnak állt. Egy év sikeres szerencsejáték után Yass egyre inkább úgy érezte, hogy a csapat ennél többet is ki tudna hozni magából, a pókerasztalon túl is sikeresek lehetnének. Pont ekkoriban kezdett formálódni a Wall Streeten egy új, hatalmas potenciállal rendelkező piac a baráti társasághoz hasonló szerencsejátékosok számára.

1973-ban a CBOE elindította az első amerikai tőzsdén jegyzett opciót, megnyitva ezzel az utat egy teljesen új, komplex kereskedhető instrumentumnak. Yass gyorsan felismerte az opciók és a póker közötti egyezéseket: a legegyszerűbb formájában mindkettő valószínűségekről és a kockázatok kezeléséről szól.

A vegasi kaland után Yass az New York University-re ment az üzletről tanulni, de végül nem fejezte be az iskolát: Israel Englander, a kor egyik sikeres hedge fund menedzsere a fiú tehetségét látva helyet ajánlott Yassnek a Philadelphiai tőzsdén.

Yass a tőzsdeparketten tovább csiszolta tudását, és szépen lassan visszahozta régi barátait Philadelphiába, hogy együtt kereskedjenek. A kor sok más sikeres kereskedőjéhez hasonlóan Yassék is kihasználták az úgynevezett Black/Scholes opciós árképzési modellt, melyet három – később a Nobel díjat is elnyerő – közgazdász alkotott meg (Fisher Black, Myron Scholes és Robert Merton). A modell használatával az opciós kereskedés gyerekjáték volt az ösztönös döntésekre alapozó spekulánsokkal szemben.

Végül a verseny kiegyenlítődött, a konkurencia felzárkózott, Yassnek pedig új módszereket kellett keresnie, hogy megőrizze előnyét a piacon. A vállalat a kezdetektől fogva sikeres volt, rögtön az indulás után dollármilliókat kerestek az 1987 októberi tőzsdekrachban.

Az 1990-es évek végére már dollármilliárdokat termelő, baráti vállalkozásként indult céget Yass és a partnerek elkezdték intézményesíteni. Annak érdekében, hogy ne a jövőbeni versenytársaikat neveljék ki, a cég extrém szigorú munkaszerződéseket írat alá a dolgozókkal, azonban még így sem tudják mindig elkerülni, hogy az alkalmazottak konkurenssé váljanak.

A vállalat ex-traderei azóta számos más sikeres kereskedő céget alapítottak, köztük a hasonlóan titokzatos Jane Street-et, mely a Financial Times jelentése szerint közel 7 milliárd dollár profitot termelt a 2020 kereskedési lázban.

ETF-ek világa

A 2000-es évek elején kezdett el kialakulni a még az opcióknál is nagyobb lehetőségekkel kecsegtető ETF-ek piaca. A Susquehanna gyorsan felismerte az ETF-ekben (Exchange Traded Fund, vagyis Tőzsdén Kereskedett Befektetési Alap) rejlő potenciált, és kvantitatív modelljeit kihasználva kereskedni kezdte őket.

Az opcióhoz hasonlóan egy ETF értéke is egy „replika portfóliótól” függ: az ETF-ek tulajdonképpen egy értékpapír kosárból állnak, melynek célja, hogy lekövessen egy adott benchmarkot – nagyon fontos, hogy ne legyen árazási különbség a kettő között.

A Susquehanna jelenleg a Wall Street egyik vezető ETF market makere az opciók mellett, az amerikai ETF kereskedési volumen több, mint 10 százalékáért ők felelősek.

Irány a Startupok

vállalatnak a 2000-es évek végére egyre több profitja gyűlt fel, melyet be szerettek volna fektetni valahogy. Ekkor jött az ötlet, hogy alapítsanak egy kockázati tőke céget, mellyel még növekedési fázisban lévő – főként startup – vállalatokba fektettek be.

A ByteDance – a TikTok anyavállalatának – példája tökéletesen alátámasztja a fentebb említetteket: a Susquehanna a ByteDance alapításának évében 5 millió dollárt fektetett be a cégbe 15 százalékos részesedésért, valamint egy igazgatósági helyért cserébe.

A populáris app gyorsan terjedni kezdett Ázsiában, majd az egész világon, 2020 végére pedig már az Egyesült Államok egyik legnépszerűbb alkalmazása volt. A Susquehanna 15 százalékos részesedése mostanra több, mint 30 milliárd dollárt ér, ezzel a Susquehanna értékével vetekszik.

A vállalat a TikTokon kívül számos más startupba is befektetett, hogy csak párat említsünk: eToro, Credit Karma, Agora és Pyoneer, mind több milliárd dollárt érő, IPO előtt álló cégek. A SUSQUEHANNA a világ 20 legnagyobb kockázatitőke- befektetője között van, több tízmilliárd dolláros befektetésük van szerte a világban (főleg Kína, Izrael, USA). (A cikk először a Forbes.hu-n jelent meg, 2021. május 11-én.) Forrás: concordeblog.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük