Merre tovább tőzsdék?

A tőzsdék sokadszor pattantak vissza, a szeptemberi korrekciót követően is ez történt. A lenti ábra már a sokadik hasonló esetet mutatja, gondolhatnánk, hogy akkor ez a „gyakorlat” miért ne folytatódhatna a továbbiakban is? Én most mégis óvatosságra intenék mindenkit.

A lenti ábrán legalább tíz korrekciót számolhatunk össze, de lássuk a legutóbbit. A szeptember 7-én kezdődő tőzsdei korrekció mélypontja 20-án érkezett el a „szokásos” -5% körüli mértéknél – ekkor megérkeztek a vevők, vagyis nagyobb volt a „felhajtóerő” (kereslet), győztek ismét a bikák.

Merre tovább tőzsdék? Technikai és fundamentális elemzés, tőzsde tanfolyam, új stratégiák.

Azonban több szempontból is úgy látom, hogy ez nem folytatódhat örökké így a tőzsdei emelkedés.

Mi lesz a növekedéssel?

Elvileg a legtöbb ország gazdasága jól teljesít – köszönhetően a korábbi időszak alacsony értékeinek. 2022-ig 4,5 százalék feletti GDP-növekedést prognosztizálnak az USA-ban, de ilyen mértékben ez nem tud folytatódni az alábbi okok miatt:

  • a tőzsdeindexekben a csúcstechnológiai vállalatok „felülreprezentáltak”, a legtöbb cég nem hoz ilyen szép számokat
  • a gazdasági ösztönzők kifulladnak, örökké nem tartható ez az ütem
  • az ellátási láncok sérültek, chiphiány van és lesz, és munkaerőhiány is több országban
  • a vírus 4.hulláma most erősödik a fejlett világban, jön a téli időszak
  • a FED lassan lépni fog, egyre több „szóbeli intervenció” előzi meg majd a tényleges intézkedéseket
  • Kína fékez, lassulása kihat a világgazdaságra

Mit és mikor lép a FED?

A Covid-19 óta a központi bankok óránként 800 millió dollárnyi eszközt vásároltak, ez a szám 2022 második felében 100 millió dollárra zsugorodik. A FED legutóbbi nyilatkozatai megerősítették, hogy egy éven belül elkezdődik a kamatemelés, a QE programok leállítása pedig akár már év végén!

Akik most részvényt vásárolnak, azok már igencsak magas árakon szállnak be – még ha 5%-os korrekciót követően kedvezőnek érzik is a pozíciónyitást. Egyre inkább remeg a befektetők keze: akik jelentős nyereséget értek el, egyre inkább félnek és akár egyszerre kezdhetik el a nyereséges részvény pozíciók zárását. Az új vevők pedig egyre bizonytalanabbak, egyre többen fognak jelentősebb esésre várni a vásárlásukkal.

Szóval ne legyünk kényelmesek és fogadjuk el a mostani állapotot gondolkozás és elemzés nélkül!

Jó lenne tudni, hogy mikor érkezik ez a jelentősebb tőzsdei esés, de gondolom, hogy nem lehet messze és legkésőbb decemberben megtapasztaljuk….

Természetesen a tőzsdei befektetés ennél több ismeretet és részletesebb elemzést igényel, jöjjön el a tanfolyamunkra és tanulja meg a napi kereskedés vagy a hosszú távú részvény befektetés módszereit.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük