S&P 500 és a 200 napos mozgóátlag

Ha együtt vizsgáljuk az S&P 500 amerikai tőzsdeindexet a másik nagy (technológiai) tőzsdeindexszel a Nasdaq-100 indexszel, akkor azt látjuk, hogy mind a kettő hajszálra van a 200 napos mozgóátlagtól.

A ’80-as évektől mindössze kétszer fordult elő olyan eset, hogy átszakadt ez a nagyon erős technikai szint. Sokan tudják rólam, hogy nem vagyok a technikai alapon történő kereskedés nagy híve, de ez a szint valami más. Ez valóban komoly medve piacot hozhat el. Lássuk, hogy mi történt ennél a két esetnél:

Amerikai részvények vásárlása, tőzsdei kereskedés. S&P 500 és Nasdax-100 tőzsdeindex, medve piac közeledik. Tőzsde tanfolyam kezdőknek.

A piros vonalak jelzik a 2008-as és 2020-as zuhanást, amikor „elesett” a 200 napos mozgóátlag és a három zöld (2011-16-18.évek), amikor működött a támasz és visszafordult az árfolyam a szakadék széléről.

Nézzük a mostani helyzetet egy kicsit „közelebbről”.

Tőzsde tanfolyam, amerikai részvények vásárlása. S&P 500 tőzsdeindex medve piaca. Merre tovább tőzsdék? Kereskedési tanfolyam kezdőknek.

A függőleges vonal jelzi az idei esés kezdetét. Volt pár gyenge próbálkozás, de a csúcsok és az aljak egyre lejjebb kerültek. A vízszintes piros vonal jelzi a 2020-as esés előtti szintet, a kék pedig a 200 napos mozgóátlag.

Az, hogy Európa recesszióba kerül (nem tudni mennyi időre), eléggé elkerülhetetlennek látszik, azonban az USA-nak még van esélye. Nagy a belső piaca, erősek a vállalati adatok, nem vészes a munkanélküliség, az infláció tetőzni látszik. Ha még Ázsia tud adni egy kis „hátszelet”, akkor az USA recessziója talán elkerülhető. Ez esetben esélyes a visszapattanás a mozgóátlagról, egyébként jöhet a medve….

Hogyan lehet ezeken a folyamatokon pénzt keresni? Sikerrel kereskedni? Milyen termékekkel, stratégiával és milyen idősíkon? Ezekre és sok más kérdésre is választ kaphat a tőzsde tanfolyamunkon.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük