Mi az a Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ)?

Ha tartós befektetési szerződést (TBSZ) kötsz, majd ezen a speciális számlán tartod a megtakarításaidat, akkor három év után 20 százalék helyett csak 10 százalékos kamatadót, vagy árfolyamnyereség adót kell fizetned, öt év befektetési időszakot követően pedig 0 százalékra csökken az adókulcs.

Számlát legkevesebb 25 ezer forint elhelyezésével lehet nyitni, oda csak készpénzt lehet elhelyezni, transzferálni nem tudsz ide már meglévő befektetési terméket. Korábban csak forintalapú eszközt lehet ezen a számlán vásárolni, de ma már megnyílt a világ és több devizanemben is tudsz a világ számtalan piacán lévő termékből választani.

Miért érdemes megnyitni a TBSZ számlát?

Nagy előnye a konstrukciónak, hogy a döntéskor igazán kockázatot nem vállalsz, hiszen veszíteni nem lehet vele. Vagyis ha időközben meggondolod magad és a kedvezményes időszakot megelőzően kiveszed a pénzed, akkor sincs gond, hiszen maximum az egyébként is esedékes 15 százalékos adót kell megfizetned, nincs semmilyen büntető költség. Tehát az előny tetemes – hiszen olyan a dolog, mintha 15 százalékos hozamról indulnánk a „normál” értékpapír számlához képest.

Ha tartós befektetési szerződést (TBSZ) kötsz, akkor adókedvezményt kapsz. Tőzsdei részvény vásárlás, befektetési alapok, nyugdíj program.

A TBSZ hátrányai

Figyelned kell arra, hogy jól mérd fel, hogy mekkora összeget tudsz a számlán tartani.  A számla technikailag egy alszámla, ha pedig erről a moratórium időszakában akár csak egyetlen forintot is felveszel, akkor a számlán tartott teljes összegre elvész az adókedvezmény. Ez ellen azért lehet védekezni, ha például több TBSZ számlát is nyitsz.

A másik probléma a felhalmozási időszak. Erről nem szabad megfeledkezned!

Mi az a felhalmozási időszak?

Sokan nem tudják, hogy a TBSZ hivatalos (3-5 éves) moratóriumát egy felhalmozási év előzi meg, ez alatt kell a tervezett megtakarításhoz a pénzt összegyűjtened. Vagyis, ha 25 ezer forintos minimum-összeg befizetésével számlát nyitsz, akkor az adott évben (ez a felhalmozási év) bármikor, bármennyi pénzt befizethetsz még.
Aztán az adott naptári év végétől már nem fizethetsz be pénzt erre a számlára, viszont ezzel megkezdődik az adómentes időszak. Innentől kezdve nem szabad 3-5 évig csökkenteni a számlán elhelyezett összeget, hogy éljen az adókedvezmény. Így egyrészt a sokat emlegetett 3, illetve 5 éves határidő valójában hosszabb befektetést igényel, hiszen a felhalmozási évben is ott kell a pénznek maradnia.

A fenti tájékoztatás nem teljes körű. Amennyiben érdekel a tartós befektetési szerződés és az ahhoz kapcsolódó befektetési termékek széles köre, akkor keress meg:

Tatár Attila
0620/462-8850.
info@bankweb.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük